„Руският въпрос“ в коктейла на Меркел


"Руският въпрос" в коктейла на МеркелКонтактите с властите от Майдана в Киев, влияят пагубно на психическото състояние на европейските чиновници — те все по-дълбоко затъват в когнитивен дисонанс (състояние, в което съзнанието и нагласите влизат в сблъсък с новополучената информация). От една страна, в Европа се чуват гласове за отмяна на антируските санкции, а, от друга, провокират Русия към недружествени действия.

След като сенатът на Франция прие резолюция за смекчаване на санкциите срещу Русия, позицията на френските политици бе подкрепена от германското външно министерство. Според лидера на немската дипломация Франк Щайнмайер „санкциите не са самоцел и Германия трябва да помисли за тяхното поетапно сваляне”, заяви той пред Frankfurter Rundschau.

Тези дни мнението си по „руския въпрос” най-после озвучи и канцлерът Ангела Меркел в изказване пред германски бизнесмени.

ЕС се стреми към създаване на единно икономическо пространство с Русия и добрите отношения с Руската федерация са наш постоянен интерес. Санкциите не са самоцел и се работи за създаването на предпоставки за тяхната отмяна. Аз се надявам, че на срещата на високо равнище на ЕС този месец поне малко ще се придвижим напред към решаването на този въпрос”, цитира думите на германския лидер Junge Welt.

Изданието обаче изразява учудването от думите на канцлера и задочно й задава няколко логични въпроса.

„Не беше ли Германия тази, която изпрати 400 свои военни за участие във военните маневри „Анаконда” в Полша, насочени срещу Русия? А дискусията за влизане на Финландия и Швеция в НАТО? Може би, това е нашата дружеска стъпка към Русия? А какво да кажем за последното издание на „Бялата книга” на Бундесвера, където Русия е наречена „опасност за сигурността на континента”? Как тогава на фона на всичко това да тълкуваме думите на Меркел за намеренията й да изгражда единно икономическо пространство с „противника” Русия?”, се казва в статията.

При съпротивата на хората в украинския конфликт и особено с присъединяването на Крим Москва демонстрира, че не признава установения от НАТО през 90-те години тотален монопол над правото да променя граници и да формира нов порядък. Берлин се придържа към курса на северноатлантическия алианс към трупане на въоръжения срещу Русия, тъй като германският интерес се състои в потискане на амбициите на други държави. Наред с това Западът иска сам да установява правилата на играта, както беше в Косово.

С това обаче интересите на Германия не свършват. Част от тях е и икономическото сътрудничество с Русия. Външният министър Щайнмайер всъщност отдавна настоява за скорошно смекчаване на антируските санкции. Дори в споменатата „Бяла книга” на Бундесвера се говори не само за конфронтация, но и за необходимостта от партньорство с Москва. Задачата на канцлера в такъв случай е да направи коктейл от противоречащи си интереси.

Думите на Меркел за единно икономическо пространство с Русия не случайно бяха произнесени пред представители на семейния бизнес. За разлика от големите концерни и машиностроителните предприятия, които компенсираха загубите от санкциите с големи поръчки, които получиха от САЩ, предприемачите от малкия и средния семеен бизнес поеха тежкия удар и понесоха големи щети. Затова на Меркел й се налага да лее словесен балсам на раните на средната класа. Сред големите концерни също има недоволни от санкциите. Компании като Wintershall или Metro продължават да гледат на изток и ще оказват натиск над канцлера до момента, в който не бъдат отчетени и техните интереси и те не бъдат включени в коктейла, забъркван от Меркел.

Не е известно дали германският бизнес ще може да преглътне коктейлите на Меркел. Известно е обаче, че усилията й ще бъдат напразни, ако продължава да следва поговорката „И вълкът сит, и агнето цяло”. (rusdozor.ru)

 

Автор: Юрий Абрамович

Източник: http://www.rusiadnes.bg

Posted on 21.06.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: