Какво ще направи Русия, ако Украйна се присъедини към НАТО в Черно море?


Снимка: AP

Снимка: AP

Киев заяви желание да се включи в мисията на НАТО в Черно море. Министерството на външните работи на Русия заяви, че Москва ще предприеме „адекватни контрамерки“. Какво конкретно може да направи Русия?

По време на двудневния форум на НАТО на 14-15 юни във Варшава украинският министър на отбраната Степан Полторак представи „пътна карта“ на реформите в отбранителния сектор, които трябва да приведат украинската армия към стандартите на Северноатлантическия алианс. В резултат редица страни от блока веднага настояха за отпускането на допълнителна финансова помощ за Киев, както и за всестранна политическа подкрепа за страната.

Сред най-близките планове на Украйна е присъединяването към мисията на НАТО за патрулиране в Черно море заедно с Турция, Румъния и България (всички те с излаз на Черно море, както и Русия).

Тази стъпка разтревожи Москва и руското външно министерство побърза да обяви, че Русия се отнася „особено сериозно и внимателно“ към новата идея на южната си съседка.

„Ние следим внимателно обсъждането на този въпрос и се надяваме, че то няма да предизвика нарастване на опасността в този регион. Оставяме си правото да предприемем насрещни адекватни контрадействия“, заяви зам.-министърът на външните работи на РФ Григорий Карасин пред РИА „Новости“.

С какъв флот разполага Украйна

Украйна отдавна заявява желание да се присъедини към НАТО и да се влее в общоевропейското семейство. Страната използва всяка възможност за участие във военните маневри на блока, за да покаже привързаност към този курс.

Само че поради липсата на финансиране и надеждно обслужване на корабите, в последните 25 години украинският флот не е в особено добро състояние.

„Флотът на Украйна не притежава предишната си мощ и изисква големи финансови ресурси за модернизация. Страната разполага само с няколко кораба с ограничена военна мощ. На практика на Киев му остана само флагманът „Гетман Сагайдачний“, единственият кораб, способен да вземе участие в подобни маневри. Останалото са малки патрулни кораби“, коментира за „Руски дневник“ военният наблюдател на вестник „Известия“ Дмитрий Сафонов.

Според образния му израз маневрите на натовски и руски кораби в Черно море са „плаване в малка локва, в което съдовете буквално се блъскат един о друг“.

Ще последват ли ответни мерки от страна на Москва 

По мнението на военния експерт на ТАСС, полковника от запаса Виктор Литовкин, Русия няма да предприеме никакви резки и необмислени ходове, а на кримския полуостров ще продължи модернизацията на военната инфраструктура в работен порядък.

„Предприети бяха редица мерки за укрепване на сигурността по руските граници в това направление и понастоящем министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу лично инспектира военната инфраструктура на полуострова“, каза експертът.

Той припомни, че Русия извърши модернизация на изтребителния парк в Крим и достави в региона самолети Су-30СМ от поколение „4+“, които могат да носят противокорабни ракети. На полуострова бяха прехвърлени и брегови ракетни комплекси с крилати ракети „Бал“ и „Бастион“, способни да поразяват цели на изхода на Босфорския пролив (който свързва Черно със Средиземно море и се контролира от Турция).

„Русия също така разполага с радиолокационни системи от ново поколение, способни да контролират надводната, подводна и въздушна обстановка в региона. Провежда се и мащабна модернизация на черноморския флот, към който неотдавна бе причислена подводница, оборудвана с крилати ракети „Калибър“ с далекобойност до 2500 км“, добави Литовкин. По думите му при крайна необходимост Москва може да прехвърли на полуострова и стратегически бомбардировачи от далечната авиация Ту-22М3.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 21.06.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Украйна има силен флот с достатъчно адмирали аналогично на нашия. Също управляващите като Порошенко, Луценко, Юшченко, Кучма и т.н. са страхотни професионалисти майстори на чашката с отлична алкохолна подготовка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: