На Петербургския международен икономически форум – Путин пита: Защо е необходимо да се разширяват границите на НАТО и да се движат към нашите граници?


На Петербургския международен икономически форум - Путин пита: Защо е необходимо да се разширяват границите на НАТО и да се движат към нашите граници?Геополитическото напрежение в света може да се засили,предупреди президентът и призова Запада за сътрудничество и търсене на взаимни компромиси, чрез дискусии и преговори.

Геополитическото напрежение в света, чието възникване е свързано с икономическата неопределеност, може да се засили и дори да бъде изкуствено провокирано. Това заяви държавният глава на Руската федерация в рамките на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум.

„С икономическата неопределеност, с изчерпването на предишните източници на ръст в известна степен е свързано и днешното геополитическо напрежение. Има риск, че то може да се засили, даже да се провокира изкуствено“, коментира руският президент.

Според Путин светът преживява сериозна трансформация. Една от причините за това са съществуващите системни проблеми, с които човечеството се сблъсква. Въпреки че в същото време в глобален мащаб финансовите дисбаланси бяха овладени донякъде, бе ограничен проблемът със задлъжняването и финансовите потоци станаха по-управляеми, отбеляза руският президент.

Русия не иска нова Студена война, отбеляза Путин. В същото време обвини западните страни в подкрепа на сепаратизма в Русия. Според него тя се изразява както във финансова, така и в административна подкрепа.

„Защо е необходимо да се разширяват границите на НАТО и да се движат към нашите граници“, запита руският президент.

„И това се правеше под предтекст за борба с иранската заплаха. Сега заплаха вече няма, но проектът продължава,“ заяви Путин и призова да се търси баланс на интересите чрез дискусии и преговори.

Президентът вижда в едностранното излизане на САЩ от договора за противоракетната отбрана „абсолютно пренебрежително отношение“ към мнението на Русия.

„Никой не си мислеше, че Русия, която към началото на новото хилядолетие се бореше с вътрешните си проблеми, ще успее да възстанови своя военно-промишлен комплекс. Явно мислеха, че нищо ново няма да направим, нито пък ще успеем да съхраним старото“.

Путин предупреди, че ако продължават да се заплашват един друг, Русия и Западът може да се върнат към отношениета от периода на Студената война. Затова Русия се застъпва за сътрудничество и търсене на компромиси.

 

Източник: http://epicenter.bg

Posted on 17.06.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: