САЩ и Русия съкращават, но и модернизират ядрения си потенциал


САЩ и Русия съкращават, но и модернизират ядрения си потенциалОбщият брой на ядрените оръжия по света продължава да се свива, но процесът на тяхната модернизация е постоянно в ход. Това съобщи в понеделник (13 юни) Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI), цитиран от Спутник.

Според експертите никоя от държавите, които разполагат с ядрено оръжие, не възнамерява да се откаже от ядрения си потенциал в обозримо бъдеще.

„В началото на 2016 г. девет държави – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея – притежават близо 4120 оперативно разположени ядрени оръжия. Ако се преброят всички ядрени бойни глави, тези държави взети заедно разполагат с приблизително 15 395 ядрени оръжия в сравнение с 15 850 в началото на 2015 г.“, се посочва в доклада.

Специалистите от SIPRI отбелязват, че общият брой на ядрените оръжия намалява благодарение на усилията на Русия и САЩ, на които се падат над 93% от всички ядрени оръжия. Темпото на съкращаване на ядрените арсенали продължава да е бавно, като същевременно в тези страни протичат и мащабни процеси на ядрена модернизация.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 13.06.2016, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: