Лондон, Париж, Берлин и Вашингтон показаха на „Турския фюрер“ червен картон


Лондон, Париж, Берлин и Вашингтон показаха на "Турския фюрер" червен картонЗападът обърна гръб на Турция. По отношение на турските власти в САЩ и Европа взеха решения,последствията от които не са непосредствени, но ще имат решаваща роля в Близкия изток и други региони.Брюксел очаквано отряза Анкара за визите.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган с опита си да създаде в рамките на системата на властта в Мала Азия и Европа тоталитарна държава накрая загуби доверието на евроатлантическата общност,след като пропиля и руското приятелство и доверие.
Въпрос за възстановяване на предишните формати партньорство с текущото турското правителство във Вашингтон, Лондон, Берлин и Париж дори не се разглежда. Те замениха стратегическите си намерения и сега искат да осигурят най-плавния преход на властта в югоизточния фланг на НАТО, в ръцете на нормална политическа сила,а не на ислямистко самодържавие.
Дали ще им се получи лесно не е много сигурно.

Ердоган отдавна получава сигнали от Западна за нежеланието да се прави с него сериозен бизнес,но загрижената за собствената си власт Меркел му подхранваше надеждите.
В по-голямата си част сигналите  бяха скрити от обществата.
Но в края на  пролетта избухнаха поредица от  „бомби“,която подчертаха намерението да се направи „напляскването“ на Ердоган умишлено и публично.
Оланд и Франция най-остро реагираха на намесата на Анкара в сирийския военен конфликт и рискове от война между Турция и Русия.
Между резонансното изявление на британския премиер Дейвид Камерън на 22 май и решението на германския Бундестаг за признаване на арменския геноцид имаше точно 10 дни.
Времето за точкуване на различните изказвания на световните лидери има много голямо, понякога критично значение. Британският премиер Камерън синхронизира „студения душ“ за Анкара с метафората за „присъединяването на Турция към ЕС, до 3000 та година“ с извънредния конгрес на турската управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Може би на 22 май  последната западна надежда за Турция умря- напусна поста си премиер,Ахмет Давутоглу.
Бундестага реши да изложи Ердоган на демонстративен позор и най-накрая му показа вратата,като германския Бундестаг призна арменския геноцид.

След Париж,Лондон и Берлин,вратата на Ердоган показа и Вашингтон.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган скоропостижно напусна погребението на легендарния боксьор Мохамед Али.
Американските медии съобщават,за конфликт между охраната на Ердоган и представители на американските разузнавателни служби.
Но,основната причина за ранно напускане на погребението от Ердоган се оказа  несъгласието на организаторите на церемонията по сбогуване с неговите намерения. Те не разрешиха на турският лидер да покрие на ковчега на боксьора с  воал с мюсюлмански светини. В допълнение, на ръководителят на Службата по вероизповеданията на Турция (Diyanet), Мехмет Гьормез не беше позволено да  чете на погребението пасаж от Корана.

Брюксел очаквано отряза Анкара за визите.
Вътрешните министри на 28-те страни членки на ЕС не се съгласиха за либерализацията на визовия режим с Турция, Грузия, Украйна, и Косово,съобщи холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф.
„Ако Турция иска визова либерализация, знае какви са условията“, поясни той.
Споразумението, което ще позволи на турските граждани да влизат на територията на ЕС като част от по-широка договореност с Анкара за овладяване на мигрантската криза, няма да може да бъде приключено до 1 юли, коментира малко по-рано и австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка. „Нуждаем се от безупречно законово решение. В противен случай Австрия няма да се съгласи“, каза той пред журналисти.

Ердоган не  поиска да разбере сериозността на сигналите от Париж,Берлин и особено от Лондон,който през последните десетилетия упорито лобираше Анкара да се присъедини към ЕС.Вече се приема за по-голям от най-големите.
Ердоган  в обичайния си силно провокативен маниер,на 29 организира в Истанбул  голямо честването на падането на Християнската Византийска империя, убийството на последния император Константин XI, превземането на Константинопол и превръщането на православната катедрала Света София в джамия.
Историческото събитие се е случило преди 563 години. Това означава, че не е празник, „кръгла дата“ и че не е близо.
Въпреки това, Ердоган реши да покаже на Запада собствената си  самодостатъчност и османската  гордост.
„Никой не може да унищожи страната ни след превземането на Консрантинопол“,заплаши той  Европа.

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Posted on 13.06.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: