Какво ще стане, ако един ден Великите сили наложат санкции на Вашингтон?


Какво ще стане, ако един ден Великите сили наложат санкции на Вашингтон?Иран вече реши да поиска обезщетение от САЩ за нанесени вреди в последните 63 години.

САЩ отдавна използват икономическите санкции като оръжие срещу онези държави, които откажат да се преклонят пред Вашингтон. Но може би един ден американското правителство ще вкуси от собственото си лекарство, пише журналистът Мартин Бергер.

В опита си да господства над целия свят Вашингтон усъвършенства военната си мощ и се стреми към все повече търговски и икономически преимущества, обяснява Бергер в статия за интернет списанието New Eastern Outlook.

Не е тайна обаче, че в този си стремеж САЩ многократно нарушава правилата на международното право. И ние сме принудени да смятаме, че американската юрисдикция е някак си над тези правила, отбелязва журналистът.

„Но има и още едно оръжие, което Вашингтон използва твърде често – санкциите, които налага на тези държави, които откажат да се поддадат на принудата от страна на Америка“, подчертава Бергер.

Той посочва, че САЩ отива дотам дори да оказва натиск над съюзниците и партньорите си, за да подкрепят такива действия, дори ако това е в ущърб на собствените им икономически интереси.

„Най-новият пример за такова едностранно действие бе решението на Върховния съд на САЩ да изплати компенсации на семействата на убитите американци в атентатите от 1983 г. и 1996 г. в Бейрут и Рияд, като използва парите от „замразени“ ирански активи. Това решение предизвика огромно обществено недоволство в Иран“, припомня журналистът.

Изглежда Техеран си е научил урока. В едно от последните си изявления иранският президент Хасан Рухани даде да се разбере, че Иран няма даде толкова лесно парите си на Вашингтон.

Нещо повече, иранският парламент „одобри общите рамки на законопроект, който ще задължи правителството да иска обезщетение от САЩ за враждебните им действия срещу Иран за последните 63 години“, съобщи на 17 април 2016 г. инициативата Проектът Иран.

Уебсайтът посочва, че тези действия включват по-специално участието на САЩ в преврата от 1953 г., ролята на Вашингтон в 8-годишната война на Ирак срещу Иран през 1980-те години, щетите, които Белият дом нанася на Техеран „чрез замразяване на активите на Иран в американските банки“ и подкрепата на САЩ за мерките на Тел Авив срещу Иран.

„По-рано по време на реч в югоизточния град Керман президентът Рухани обеща, че Иран „скоро ще заведе дело в Хага и няма да пожали никакви усилия за възстановяването на иранските права чрез правни, политически и банкови канали“, подчертава уебсайтът, като добавя, че този ход е бил „в отговор на решението на Върховния съд на САЩ от април за възползване от около 2 милиарда долара от замразените активи на Иран“.

Какво означава този ход?

Според Бергер Иран дава знак на международната общност, че Вашингтон по никакъв начин не е „над закона“. Това не е „глобална хегемония“ и не САЩ управлява света, а множество държави, които трябва да живеят заедно в съответствие с правилата на международното право.

Не може да се изключи, че един ден лидерите на САЩ може да вкусят от собственото си лекарство, отбелязва той.

„И може да има много такива държави, не само азиатските народи (по-специално Япония заради Хирошима и Нагасаки, Корея, Виетнам и много други други), но и народи като бивша Югославия, Ирак, Либия, Сирия, които дори може да създадат единен съюз на жертвите от политиките на Вашингтон, за да поискат заедно компенсация“, подчертава Бергер.

И в случай, че няма такава компенсация, международната общност може да реши да наложи политически и икономически санкции над Вашингтон.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 13.06.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: