Разпадащият се икономически фронт срещу Русия


Разпадащият се икономически фронт срещу РусияКакто е известно, от 16 до 18 юни 2016 в Санкт Петербург ще се проведе традиционният Петербургски международен икономически форум. Показателно е, че този път на форума ще се появят не само отсъстващите през миналата година европейски топ-мениджъри, като например изпълнителният директор на концерна Siemens Джо Кезер, президентът на Linde Волфганг Бюхеле или президентът на енергийната компания Uniper Клаус Шефер, но и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, макар че това породи негативна реакция в някои източноевропейски държави, начело с Полша.

Както посочва в тази връзка анализаторът на германския Handelsblatt Матиас Брюгман: „Според Бюхеле, който е и председател на Източния комитет на германската икономика, в Москва са силно заинтересовани от диалога мемжду Европейския съюз и Евразийския икономически съюз. Той смята, че германският канцлер Ангела Меркел също е склонна да положи сериозни усилия за възобновяването на този диалог“.

Въпросът за необходимото сближаване между ЕС и Русия със сигурност ще бъде поставен на 31 юли 2016, когато трябва да бъде взето решение за евентуалното удължаване (или пък не) на санкциите срещу Москва. С цел да се запази единството на Съюза и да се преодолее съпротивата на някои постсоциалистическите държави срещу това сближаване, германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предлага да се върви към смекчаване на санкциите, ако бъде постигнат прогрес в реализацията на Споразуменията от Минск и успокояването на ситуацията в Източна Украйна.

Предложението на Щайнмайер беше подкрепено и от председателя на Източния комитет на германската икономика Волфганг Бюхеле, който предложи „да стартира процес на постепенен отказ от санкциите срещу Русия“.  По думите му, и за двете страни – както за Русия, така и за Украйна – трябва да бъдат създадени стимули за преодоляването на конфликта между тях. Паралелно с това Бюхеле подчерта, че на първо място трябва да бъде направен такъв „ключов жест“ като отмяната на ограниченията за влизане в ЕС, наложени на редица руски политици, а след това да се върви и към „съществено смекчаване на търговските и финансови мерки срещу руската икономика“. Той посочи също, че ответните наказателни мерки, предприети от Москва в аграрната сфера за периода до 2017, са нанесли много сериозни щети на западните продоволствени компании.

На свой ред, в обширен анализ на Frankfurter Allgemeine се посочва, че германските компании, имащи интереси в Източна Европа, все по-настойчиво изискват от ЕС да промени стратегията си по отношение на Русия.

По данни на Източния комитет на германската икономика, в периода между 2013 и 2015 обемът на търговията между Европейския съюз и Русия е намалял с цели 35%, т.е. със 120 млрд. евро. Само през последната година германският износ за Руската Федерация е паднал с повече от 25%, достигайки 21 млрд. евро. Според експертите на комитета, през настоящата 2016 ще бъде регистриран нов 10%-ов спад.

В същото време износът на германска продукция в държавите от ЕС е нараснал средно със 7,3%, а в европейските държави, извън еврозоната, включително в Полша и Великобритания – с 9,8%, което не е достатъчно да компенсира загубата на руския пазар. Още повече, че германският износ в държавите извън ЕС – и на първо място в САЩ и Китай – също бележи спад с 0,7%.

 

Автор: Стоян ХАЙТОВ*

* Българско геополитическо дружество

Източник: http://geopolitica.eu

Posted on 12.06.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: