Пентагонът призна,че НАТО няма военно превъзходство над Русия


Пентагонът призна,че НАТО няма военно превъзходство над РусияАмериканският генерал Филип Бридлав изненадващо призова страните от НАТО да установят диалог с Русия.
Страните от НАТО трябва да установят диалог с Русия, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението, каза бившият командващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, US генералът Филип Бридлав.
„Ние трябва и не случайно,а с решителност  да започнем да се изграждаме  висококачествени комуникационни канали с Русия“,каза генералът в реч пред Атлантическия съвет.
Според него, инициативата трябва да дойде от Алианса.  Генерал Филип Бридлав поиска новата администрация на НАТО да направи всичко, за да изгради отношения с Русия ново ниво.
В началото на юни, генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска конфронтация с Русия, а напротив, иска да се установи по-конструктивни отношения с Русия. Според него, увеличаването силите на НАТО,са предназначени само за мирни цели в Източна Европа.
Тези исказвания идват след редица,математически модели, анализи и мнения на сериозни американски аналитици,генерали и аналитични центрове.

Последните маневри само доказаха техните съмнения и тревоги относно съотношението на силите и неизбежният военен разгром на силите на НАТО за броени дни при евентуален военен конфликт с Русия.
Пентагонът призна, че НАТО няма военно превъзходство над Русия в Балтийско море.
Заместник-началник на помощник на Пентагона Майкъл Карпентър на заседание на Конгреса на САЩ, на Сенатската комисия по външни отношения, заяви, че НАТО все още не може да  промени ситуацията в района на Балтийско море, където Русия  има военно предимство.
Според доклада на изследователския център RAND,ако Русия,предприеме действия „за не повече от 60 часа ще достигне до столиците на Латвия и Естония по време на военна интервенция.“
War on the Rocks каза в какво Русия превъзхожда NATO.

Американския  портал  сравни  въоръжените сили на Русия и НАТО,чрез симулиране на хипотетичен военен конфликт, и разкри, превъзходството на руската страна по няколко причини.
Авторите, анализатори на изследователския център Rand Corporation Дейвид Шлапак и Майкъл Джонсън, след получаване на резултатите от анализа и мащабни военни учения, стигнаха до извода, че Русия превъзхожда САЩ и нейните съюзници не само в областта на въоръженията, но и в почти всичко.

Анализаторите разглеждат и неотдавнашното изявление на началника на генералния щаб на армията на САЩ сили Марк Мили, които, говорейки пред комисията по въоръжените сили на Сената, призна, че Русия превъзхожда САЩ.
Rand Corporation направи констатации, според които Русия може да разбие силите на НАТО в региона на Балтийско продължение на три дни.
Те вярват, че руските въоръжени сили са в състояние да „за 10 дни“, да разположат 27 батальона в пълна бойна готовност.
В същото време, всички руски войски ще бъдат оборудвани с бронирани превозни средства и с цистерни, бойна машини на пехотата, и така нататък.

НАТО  ще бъде в състояние да им се противопоставят само слабо защитени малки сили със по-лоша техника.
Русия ще има първоначално предимство пред НАТО в броя на танковете в съотношение 7: 1, броят на BMP – 5:1, хеликоптери  – 5: 1, стволна артилерия – 4: 1, далекобойна  реактивна артилерия – 16: 1, системи за противовъздушна отбрана, с малък обсег – 24: 1, а броят на системите за противовъздушна отбрана с далечен обсег са съотношение от 17: 1.

Но броят  не единственият проблем, подчертават анализаторите. Факт е, че руските огнестрелни оръжия и артилерия,стрелят на много по-големи разстояния, отколкото техните врагове с американския арсенал.
Американските оръдия на въоръжение в НАТО (самоходни артилерийски M109),са способни да поразят цели на разстояние от 14 до 24 км, а най-обикновените руски самоходни гаубици  стрелят на 29 км. В битка,това е една съществена разлика, казват анализаторите.
Освен това, в Европа,няма американски залпови ракетни системи, но дори и да доставят,техните ракети удрят на разстояние от 40-70 км.
Русия,използва артилерийски реактивни системи  с обхват до 90 км, пишат авторите.
Русия в хипотетичен конфликт с НАТО ще превъзхожда в броя на войските,но с това, проблемът на  САЩ и техните съюзници,не приключва.
Има няколко фактора, които усложняват ситуацията за съюза.
По-специално, САЩ не могат да реагират на ситуацията достатъчно бързо, за да компенсират всички  недостатъци.

Това е не само броя на войските, но и до проблеми с инфраструктурата като цяло – с логистика, командни възможности и в други области.
В допълнение,  Шлапак и Джонсън изтъкнаха, ограничените възможности в Съединените щати по отношение на използването на тяхния „коз“ – авиацията. Това се дължи на факта, че Русия има може би най-мощният арсенал от ракети „земя-въздух“ в света.
Анализаторите обобщават всичко: „НАТО в текущото му състояние  губи по броя на войниците от Русия,по оръжията и мощността им и страда от редица сложни въпроси, които правят ситуацията по-лоша от очакванията.“

САЩ не са готови за евентуална война с Русия и Китай, съобщава Defense News .
Американската армия може да провежда регионални и антитерористични операции, но евентуалната необходимост да се бори срещу силен враг – като Русия в Пентагона разглеждат с дълбока загриженост.
Американската армия се използва, за да се бие в „мръсните и прашни“ улици на Близкия изток, но основните им противници – Русия и Китай по това време обновиха своите армии, което поставя под съмнение способността на САЩ да победи съперника си, пише американското издание   US News & World Report .
„В същото време, Русия  работи по програма за укрепване и подобряване на армията си. Страната е инвестирала в нови високотехнологични танкове и самолети, които могат да стартират няколко ракети едновременно, както и смъртоносни комплекси“ тип земя-въздух „С-400, които са разположени дори в Сирия“- подчертава US News.

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Posted on 11.06.2016, in Анализи, Въоръжени сили, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: