Как САЩ, Турция и ЕС помагат на Русия, разбираме от Bloomberg


Как САЩ, Турция и ЕС помагат на Русия, разбираме от BloombergЗаради санкциите и ембаргото върху внос на храни,държавните субсидии и слабата рубла, много руски земеделски отрасли започнаха да носят повече ползи, отколкото продажбата на петрол и оръжие, пише Блумберг.
Правителството активно насърчава развитието на руските аграрно-промишлени фирми.Групата „Rusagro“ през миналата година са получили субсидии в размер на около 3 милиарда рубли. В резултат на добрата работа  нетната печалба е по-висока от тази на  петролни гиганти като „Лукойл“.
Успехът на руското селското стопанство се дължи на факта, че правителството се стреми да сведе до минимум зависимостта на Русия от неконтролируемия пазар.

В допълнение, впечатляващ  тласък даде конфронтацията между Москва и Анкара и частична забрана за вноса на турски продукти, която се превърна „благословия за земеделските производители“, отбеляза  Bloomberg.
Основното постижение на руската стратегия за храните стават рекордните продажби на зърнени култури.

Русия надмина САЩ, за да стане тази година най-големият износител на пшеница . Това важно събитие бе съпроводено с високи добиви от царевица, ориз, соя и елда.

Американската пшеница вече не е привлекателна,поради опасенията от ГМО, силния долар, промените в климата и ниски добиви.
САЩ  загуби лидерство на пазара на пшеница и сега може да падне до трето място по износ на зърно, след Русия и Канада,пише още Bloomberg.
През 2014 г.  САЩ още беше на първо място в износа на пшеница. Но тази година, според експерти, износът са спаднали с 9,3% – до 21.1 милиона тона за сезон, който официално приключва на 31 май. Според данни на правителството, най-ниската стойност от 1972 г.
Bloomberg пише,че сега безспорен лидер на пазара на пшеница е Русия и региона на Черно море да се похвали с изключително благоприятни условия за отглеждането на зърно, посочва изданието.
Доброто производство на зърно в Русия,съчетано със слаба рубла доведе до факта, че приходите от износ на храни е по-висока от тази на продажбата на оръжие.
В допълнение, увеличаването на износа и впечатляващото ограничаване на вноса – Русия е намалила закупуване на чуждестранна хранителните продукти с близо 50 процента.
Русия отдава голямо значение за намаляване на зависимостта от чуждестранни продукти, и успешно  трансформира изглеждащите умиращи отрасли във важен източник на икономически растеж и стабилна заетост,  заключава Bloomberg.

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Реклами

Posted on 10.06.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: