NI: Новите руски миноносци ще превъзхождат който и да било кораб на САЩ


© РИА Новости. Игорь Руссак

© РИА Новости. Игорь Руссак

Руската Обединена корпорация по корабостроене планира да построи дванадесет нови ескадрени мининосци „Лидер“, които да се превърнат в едни от най-мощните военни кораби в морето, технически превъзхождащи американския флот. Това пише американското издание „Нешънъл интерест“, предава РИА Новости.

„Новият военен кораб, който ще бъде квалифициран като миноносец, ще е с водоизместимост 17,5 хил. тона, дължина 200 метра и широчина 20 метра, тоест по-масивен от повечето тежки крайцери от епохата на Втората световна война. Миноносците от клас „Лидер“ ще бъдат вторите по размер съвременни бойни кораби, отстъпвайки единствено пред тежките атомни ракетни крайцери по проект 1144 „Орлан“, пише изданието. Очаква се на борда на „Лидер“ да могат да се превозват минимум 200 ракети.

„Нешънъл интерест“ отбелязва, че миноносците ще разполагат със средства за противовъздушна и противоракетна защита, както и защита срещу подводници. Най-вероятно корабът ще разполага с възможност да атакува наземни цели, включително и с крилати ракети „Клибър-НК“, пише изданието.

„Макар към този момент информацията за миноносците от клас „Лидер“ да е оскъдна, тези кораби ще разполагат с 60 ракети и 16 противокорабни управляеми ракети“, се казва в статията.

Авторът на статията коментира, че „най-вероятно този кораб ще бъде атомен“, и ще може да развива скорост от 30 възела. Освен това той ще може да остава в море без поддръжка в продължение на 90 дни.

„По сила тези нови миноносци ще превъзхождат най-големите военни кораби във ВМФ на САЩ. А атомният им двигател ще им позволи да изпълняват операции по цял свят, без да се нуждаят от презареждане на гориво и влизане в пристанища. Това ще позволи на Москва да получи ефикасен инструмент за оказване на сила, който по мощ е близък до тази на ударните групи.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 08.06.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: