Стратегията „Анаконда“


Стратегията "Анаконда"По време на неотдавнашната си визита в Гърция Владимир Путин за пореден път изпрати към Европейския съюз недвусмислен сигнал за готовността на руското ръководство към «хармонизиране на европейските и евразийски интеграционни процеси».

За съжаление, руският лидер отново не бе чут. Например, Министерството на отбраната на Германия не чу думите на Путин. По-точно, направи се, че не ги чува.

В представеното преди дни от силоваците на Германия 80-странично ръководство за политиката на националната сигурност присъства тезата, според която Русия оттук нататък се счита не за «партньор», а за «съперник» на Германия.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел направи изявление в неделя за създаването на икономическа зона с Русия, а два дена преди това апелира за провеждането на Съвета НАТО-Русия преди срещата на Алианса във Варшава.

Остава само да се досещаме, кое е истина и кое е лупинг, дори лъжа в политическото говорене на Меркел. Още повече, че в Полша започват безпрецедентни по мащаба си учения на НАТО. Ще участват всички натовски сателити. Името на ученията също е много показателно — «Анаконда — 2016».

Един от авторите на плана «Анаконда» (стратегия за геополитическо задушаване на СССР, която е в ход по време на студената война) е Збигнев Бжежински.

Днес той би трябвало да е щастлив: неговото русофобско дело е живо и процъфтява.

Така бе наречен стратегическият план на главнокомандващия съюзните войски в североамериканската гражданска война през  1861-1865 години генерал Мак-Клелън.

Същността на плана е в пълното блокиране на метежния Юг по суша и море, постепенното задушване на суровинните южни щати от индустриалния Север.

По време на войната Мак Клелън е отстранен от командването, правителството се отказва от плана, но следващите събития от войната показват, че фактически Северът реално прилага стратегията «Анаконда» до края на войната.

Кои са основните принципи в тази стратегия?

  • провеждане на военни действия в името на икономическите интереси на страната си с използването на идеология само в качеството й на пропагандно прикритие
  • използването на икономическата блокада в качеството й на основен метод на стратегическото действие
  • отклоняване на решителни сблъсъци с основните групировки на въоръжените сили на противника
  • прехвърляна основна тежест на борбата  към въоръжените сили на съюзниците
  • постигане на победа за сметка на разрушаването на икономиката и тероризирането на населението на държавата (коалицията) на противника
  • стремеж към изтласкване от конкурентната борба като на противника, така и на съюзниците

 

Е, добре дошли в света на американците!

Проблемът им е само един — противниците на скалъпената им нация и проядената им от лицемерие и алчност държава ЗНАЯТ всичките им стратегии.

И минали, и настоящи.

 

Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 08.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: