Libération: Заедно с румънската ПРО се върна и студената война


Libération: Заедно с румънската ПРО се върна и студената войнаЗа последните няколко дена малката румънска община Девеселу се оказа в центъра на вниманието на целя свят, пише Libération. Точно там се откри нова база на американската система за ПРО. Руската реакция не закъсня. По време на визитата си в Атина президентът Путин отбеляза:

 

«Ако до вчера някои части на Румъния просто не знаеха какво е да си под прицел, то от днес ще се наложи да извършим определени действия, които да гарантират нашата сигурност».

 

В Русия вече «заработи пропагандата» и по федералния телевизионен канал показаха документалния филм «Eвропейския капан». А по време на срещата си с Алексис Ципрас Путин заяви, че с разполагането на ПРО в Румъния САЩ са нарушили договора, подписан през 1972 година.

 

«Може да се каже, че студената война се върна», — пише авторът на статията.

 

На свой ред Румъния твърди, че заради политически и технологични промени значително са нараснали рисковете, свързани с балистичните ракети. Затова противоракетният щат в Румъния — това е само знак за това, че НАТО се адаптира към новите заплахи.

С това виждане е съгласен и бившият министър на външните работи на Румъния Теодор Баконши. Според него, при Путин Русия се е върнала към разговорите за сферите на влияние и призовава към създаването на новите средства за колективна защита в европейското пространство.

И макар заплахите на Путин да са само разговори, пише изданието, «завърналото се състояние на несигурност прилича на това, което беше до 1990 година», казва друг екс-министър на външните работи Кристиан Дяконеску.

Според него, периодите на напрежение и затопляне в отношенията между Русия и НАТО се редуват.

 А румънският политолог Юлиан Фота отбелязва, че при настоящия конфликт ще се реши бъдещето на Европейския съюз: ако ЕС не се представи в Румъния по подобаващ начин, то евроскептиците ще накарат страната да погледне в друга посока.
«Европа губи доверието, защото тя отрича явните проблеми на сигурността», — подчертава Фота. Според него, ЕС трябва да задържи твърдите си позиции и да не отстъпва на Москва.
Русия сплашва само Румъния и Полша, но не Испания и Турция, които вече участват в програмата за отбрана на НАТО. И затова експертите отбелязват, че за ЕС е особено важно да запази солидарността и да избегне появата на разделителни линии между различните членове.
Визитата на Путин в Гърция показва, че ако към различни европейски актьори се отнасяме по различен начин, то това създава пукнатини, от които могат да се възползват враговете, за да се опитат «да сложат край на европейската мечта», пише Libération.
Петя Паликрушева
Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 06.06.2016, in Анализи, Десет години без договор за ПРО, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: