Небивал срив на курортния сезон в Турция заради политиката на Ердоган


Небивал срив на курортния сезон в Турция заради политиката на ЕрдоганСпоред наблюдатели целта на президента е все по-малко туристи да идват, за да не бъдат подлагани местните на изкушения, и така страната да стане истинска мюсюлманска държава.

Международното летище Даламан е празно, включено е само дежурното осветление. Рафтовете са пълни с алкохол и шоколад, но няма нито кой да ги купува, нито кой да ги продава. На практика южната въздушна врата на Турция не работи.

Политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган удари имиджа на страната и доведе до рязък спад в броя на туристите, както руски, така и европейски. Това констатира германския вестник „Ди Велт” цитиран от Memoria di futuro.
По данни на Министерството на културата и туризма на Турция, през април страната е била посетена от 1,75 милиона души, което е с 28% по-малко, отколкото през април миналата година. Най-много – със 79%, е намалял притокът на туристи от Русия: от 150 хиляди до 31 хиляди души. Значително е намалял и броят на туристите от Германия, Франция, Великобритания, Гърция и САЩ.

Един от най-престижните и посещавани турски курорти – Мармарис, днес е празен.

Отсъствието на руски туристи е причинено от кризата в отношенията между двете страни, настъпила след свалянето на руския Су-24  от турските ВВС през ноември 2015 г.
Германските туристи са отблъснати от напрегнатата ситуация в Турция.

Както отбелязва изданието, през тази година в страната може да има недостиг от 7,6 милиона туристи, който ще се превърне в загуби за турския бизнес за приблизително 8.9 милиарда долара.
Туризмът е основен източник на приходи в Турция. Той съставлява 6% от БВП на страната и осигурява работни места за повече от 8% от населението.
Освен това, туризмът е източник на чужда валута. Сегашната ситуация няма как да не се отрази на валутните резерви на Турция – за изминалата година те са намалели с почти 12 милиарда долара.

Много от хотелите в курортните зони в Турция пустеят, а други са закрити или обявени за продажба.

Голяма част от местните предприемачи, свързани с туризма, са на мнение, че става въпрос за умишлена политика на Ердоган. Според тях турският президент, стремейки се да създаде истинска мюсюлманска държава, се опитва да ограничи потока от туристи, които по негово мнение разлагат традиционното турско общество и го подлагат на изкушенията на съвременния свят.

В същото време независимите дребни предприемачи се контролират трудно, затова те представляват заплаха за водещите елити – имат собствено мнение, различно от мнението на управляващите в Турция. Създавайки опора за своята власт сред по-бедните класи в северна и централна Турция, управляващите методично и дори с упоение громят юга.

През последните 6 месеца няколко крупни компании изведоха своите яхти и други плавателни съдове от Турция в Гърция и Хърватска.

В същото време в Гърция потокът от туристи се увеличава значително с всеки изминал ден и всичко говори за един предстоящ и много активен курортен сезон.

 

Източник: http://epicenter.bg

Posted on 06.06.2016, in Балканите, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: