Докато Украйна чака евтин газ от ЕС, Европа усилено се запасява с руски


Докато Украйна чака евтин газ от ЕС, Европа усилено се запасява с рускиСтраните от ЕС активно попълват хранилищата си с руски газ за следващия отоплителен сезон.

Най-интензивна е подготовката за зимата в Италия, където към 3 юни подземните газови хранилища (ПГХ) вече са заредени на 58% (84 млн кубометра). Запасите от газ на Германия вече са попълнени до 53%.

В Украйна не са заредили хранилищата и до 30%, като Киев разчита на вътрешен добив и на евтин газ от ЕС. Минималната цена се очаква през юни-юли. През май, по данни на Световната банка, средната цена на газа в Европа възлизала на $128 за хиляда кубометра.

Киев обаче не може да разчита на такава цена. Средната европейска цена се формира от цените на дългосрочните договори на „Газпром” с европейски компании и хъбове (регионални газови борси). В ЕС Украйна е краен купувач и цената на немския газ през май беше $160 плюс стойността за транспортиране. В резултат европейската цена на газа за Украйна едва ли ще се различава съществено от предложената от „Газпром” – около $180.

Киев обаче постоянно убеждава, че газът от ЕС е по-евтин и постоянно иска намаление цената на руския, което е далеч от истината. Например през миналата година цената на европейския газ превишавала стойността на руския от 2 до 28$ в зависимост от тримесечието. В крайна сметка Киев платил $123 млн повече, ако доставките са били пряко от Русия.

Впрочем има още една основателна причина Украйна да не импортира газ – не й достигат средства. В държавната компания „Нефтегаз Украины” разчитат на кредит от ЕБРР, а централните власти се надяват на поредния транш от МВФ.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 06.06.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: