Руски експерт: Очакват се страховити катаклизми между ЕС и Турция


Русия, Руски експерт, Очакват , страховити катаклизми , ЕС , Турция, Признаването , бундестага , геноцида , арменците, бежанци, Европа , Близкия изток,  Германия, анализ, Балкани, политикаПризнаването от бундестага на геноцида над арменците може да доведе до решението на Турция да излезе от споразумението с Европейския съюз за бежанците, което на свой ред може да засили потока от мигранти в Европа от Близкия изток, счита заместник директорът на Института за Европа към РАН Владислав Белов.

Депутатите от будестага в четвъртък приеха резолюция, която признава престъпленията срещу арменците през 1915 година за геноцид.

Резолюцията бе одобрена от болшинството депутати, има само един глас против, а един парламентарист се въздържа.

След като стана ясно, че бундестагът е приел резолюцията с болшинство гласове, Турция отзова посланика си в Германия, а посланика на Германия в Анкара бе извикан в турското МВнР.

На снимката се виждат демонстранти от днес, които в Истанбул протестират срещу консулството на Германия в Турция. Районът на консулството понастоящем е отцепен, полицията разположи водомети.

Понастоящем геноцида над арменците в Турция е признат от 29 държави, в това число от Русия.

Експертът счита, че Германия е избрала «най-неудачния момент за приемането на подобна резолюция».

Той отбеляза още, че няколко пункта от приетото през май миграционно споразумение между Анкара и ЕС така и не са изпълнени.

По-рано Еврокомисията предложи на Европарламента и Съвета на Европа да се свалят визовите ограничения за гражданите на Турция, ако Анкара до края на юни изпълни оставащите условия за отмяната на визите.

В числото на изискванията са мерки за предотвратяване на корупцията, провеждане на преговори за оперативно споразумение с Европол (полицейската служба на ЕС), съдебно сътрудничество с всички страни-членки, преразглеждане на законодателството за борба с тероризма.

 

«Дори включването на въпроса за признаването на геноцида над арменците да принуди Ердоган да излезе от споразумението, то трябва да се признае, че ЕС не изпълнява обещанията си по отмяната на визите», — твърди Белов.

 

«Прогнозата ми е, че Турция ще излезе от това споразумение, ще отслаби контрола на границите с ЕС, което ще доведе през юли до нова вълна от нелегална миграция», — счита експертът.

 

Ердоган по-рано вече заплаши ЕС с излизане от миграционното споразумение, ако ЕС не предостави на гражданите на неговата страна безвизов режим.

Еродаган заяви също, че Турция няма да преразглежда своето антитерористично законодателство. Той обвини ЕС в двуличие.

В отговор председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова властите в Турция да се откажат от сплашване на ЕС с гръмки изявления с цел постигане на желаемия резултат по време на преговорите за либерализация на визовия режим.

Що се отнася до отношенията между Германия и Турция, Белов е сигурен, че те ще се влошат.

 

«Eрдоган е обидчив човек, той не прощава обидите. Това е плесник, който получи от долната палата на бундестага и от Германия, където живеят 3 милиона турци», — каза експертът.

 

Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

 

Posted on 05.06.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: