Шилеров институт: САЩ, Великобритания, ЕС и НАТО са крайно опасни за света


Шилеров институт: САЩ, Великобритания, ЕС и НАТО са крайно опасни за светаВсе повече сили и държави в света осъзнават безперспективността на политиката на санкциите и необходимостта от глобално сътрудничество. Това каза в интервю за ТАСС президентът на базиращия се в САЩ международен Шилеров институт Хелга Цепп-Ларуш.

Корените на световните конфликти

 

«Почти всички крупни световни конфликти днес са предизвикани от опитите на англо-американската империя да си гарантира и поддържа еднополярния свят — такъв, какъвто той фактически беше, — поясни тя. — Но понастоящем все повече държави и сили в света разбират, че е необходимо да се адаптират към реалностите и да вземат най-важните си решения в интерес на хората, а за целта трябва да се приключи със санкциите и да се прекрати политиката на противопоставяне по отношение на Русия и Китай».

 

«Русия и Китай успяха да създадат най-мощното в света многостранно партньорство, в което в качеството си на трета страна е въвлечена Индия. Това сътрудничество промени стратегическата разстановка на световната арена, — счита Цеп-Ларуш. — В резултат все повече държави разбират, че подобно взаимодействие е значително по-изгодно от гледна точка на съвместното развитие, отколкото усещането за безкрайно военно противопоставяне».

 

Според американския политолог, «понастоящем реалността е такава, че целият трансатлантически регион е фактически в банкрут, кризата може да се окаже дори по-силна, отколкото през 2008 година. Премиерът на Япония Синдзо Абе се опита да докаже на срещата на «Голямата седморка» в Токио важността на сътрудничеството с Русия и необходимостта от обединение пред лицето на кризата и заплахата, но, както припомня Цеп-Ларуш, «мнението му бе отхвърлено от президента на САЩ Барак Обама», който  отбеляза, че «възстановителните процеси вече са в ход».

 

«Подобна позиция изглежда достатъчно абсурдно, отчитайки практически отрицателните показатели на централните банки и продължаващите дебати около т.нар. хеликоптерни пари», — отбеляза тя. (хеликоптерни пари — отпечатване и вкарване в обръщение на необезпечени парични знаци, бел.ред.)

 

Западът дори повече от Азия се нуждае от международно икономическо сътрудничество, а също от приемането на стратегия, получила името «Една зона — Един път», която се реализира в рамките на Евразийския икономически съюз и в цялата Евразия от Владивосток до Лисабон, счита политологът.

 

«Единственият начин да се избегне световната катастрофа е да се прескочат геополитическите интереси и да започнем да споделяме абсолютно нов светоглед, основан на глобалното партньорство в името на общото развитие и решаване задачите на цялото човечество», — подчерта тя.

 

«В момента се намираме в стадия на поредния поврат в историята. В този момент, когато политиката, която демонстрира президента на Русия Владимир Путин, е действително важна и актуална» от гледна точка решаването на съвременните проблеми и противопоставяне на заплахите, каза Цеп-Ларуш.

 

Във връзка с това тя отбеляза, че днес «в съвременния свят съществуват две абсолютни различни тенденции» в сферата на международното коопериране.

 

«От една страна има успешно взаимодействие, инициирано от президента на Русия Владимир Путин,  в сферата на военното сътрудничество, включително участието на Русия в сирийския проблем, което създава база за мирния процес. Тези усилия се съчетават успешно с дипломатическата политика на Москва в Азия и паралелно се съпровождат от инициативите на китайското ръководство по създаването на «Новия Копринен път», — поясни тя.

 

Подобна политика е абсолютно печеливша перспектива за над 70 страни, въвлечени в международното сътрудничество».

От друга страна, за съжаление отбелязва тя, в момента в света «съществува крайно опасното противопоставяне на САЩ, Великобритания, ЕС и НАТО по отношение на Русия и Китай, което вече доведе до най-трудната криза — дори по-опасна, отколкото в разгара на студената война».

 

«Но президентът Путин доказа, че е блестящ стратег, — подчерта Цеп-Ларуш. — Затова ни остава да се надяваме, че войнстващата политика на НАТО, опитваща се за вкара Русия в капан, за да се възползва от шанса за превантивно нападение, няма да им донесе успех».

 

Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 03.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: