Русия разработва роботизирана армия (снимки, видео)


© Photo: Youtube/ TV Zvezda

© Photo: Youtube/ TV Zvezda

Русия се впуска в решителното предизвикателство да създаде армия от бойни роботи. Автономните машини, които не изпитват страх, ще се управляват от хора, за да изпълняват задачи във вражески условия и ще предотвратяват загубата на хора на бойното поле.

Руското Министерство на отбраната добавя последните щрихи към роботизираната система Уран.

Уран-6 е многоцелеви робот за откриване и обезвреждане на мини. Снабден е с гребло, подобно на булдозер, и уред за разчистване на мини, натъпкани с до 60 кг тротил. Машината може да замести бомбен отряд от 20 души и се управлява от разстояние 1 км. Уран-6 доказа способностите си в Пламира, където руските специалисти обезвредиха около 19 000 експлозиви, поставени от „Даеш”.

Уран-6

Негов „боен другар” е Уран-14, който прилича на камион и представлява  робот, който гаси пожари във взривоопасни обекти.

Уран-14

Роботизираният танк Уран-9 е снабден с картечница, 30-мм оръдие, което може да изстрелва от 350 до 400 снаряда в минута, коаксилна 7.62 мм картечница и батарея от свръхзвукови управляеми ракети Атака. Той е оборудван със система за засичане на заплахи включително лазерна предупредителна система, както и такава за засичане, идентифициране и проследяване на цели.

После идва ред на бронираната платформа Неречта, която може да служи като основа за 18 сменяеми модула. В зависимост от комбинацията, роботът може да измъква ранени войници от бойното поле, да доставя боеприпаси или да води битки.

Във видеото по-долу може да видите ефективната работа в екип на три машини: хеликоптер, който предоставя разузнавателна информация на роботизирания команден център Неречта, който на свой ред управлява „бойния” робот.

Неречта е задвижвана от дизелово-електрически мотор. По време на разузнавателни мисии дизеловият двигател се изключва и роботът се придвижва безшумно, използвайки енергията, генерирана от батериите му.

Платформа-М е разузнавателна, бойна и разминираща машина, може да пренася товари и може да се използва като високоговорител.

Стрелок е дистанционно управляем робот, снабден с картечница.

МРК-27 – БТ е робот, който пренася страховито въоръжение: две огнехвъргачки Шмел (Bumblebee), картечница, два гранатомета и 6 димни гранати. Превозното средство се направлява дистанционно от разстояние 200-500 м.

МРК-27 – БТ

Разработва се и роботизирана версия на танка Армата.

Русия наскоро изпробва нов разузнавателен дрон, наречен Фрегат, който може да извършва разузнавателни, проучвателни и спасителни мисии в Арктика и използва разузнавателния дрон Орион. Орион може да пренася товар до 300 кг и може да лети най-малко 24 часа.

Ума над материята

Руските военни  специалисти предвиждат, че бъдещите битки ще се осъществяват на основата на взаимодействието между хората и роботите. Ако войник види цел, която не може да унищожи сам, той натиска съответния бутон за да бъде атакувана от робота.

Основният принцип е, че командният център постоянно ще събира и препраща информацията, идваща както от войниците, така и от роботите, за да се постигне максимален успех на бойното поле.

През октомври Русия представи софтуера Уникум, който предоставя автономно управление на до 10 машини: роботите ще могат да изпълняват определени задачи, да избират водач, да заменят повредените единици, да избират изгодна позиция, да търсят цели и да ги поразяват в автоматичен режим.

Нещо повече, Руската фондация за прогресивни изследвания съобщи за разработването на невронен интерфейс за управляване на различни машини (като квадрокоптер), който ще използва мозъчни импулси.

Руският флот също работи усилено върху роботизираните технологии. Той ще представи своите достижения по време на военния форум Армия-2016, който ще се проведе близо до Москва в началото на септември.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 03.06.2016, in Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: