Крим е бил руски и такъв ще остане, отсече руският депутат Александър Романович – НАТО създава напрежение около руските граници


Александър Романович Снимка: Николай Кръстев/БНР

Александър Романович Снимка: Николай Кръстев/БНР

В Русия смятат, че до няколко години след влизането на Черна гора в НАТО, там ще бъде установена военна база на САЩ или на Алианса.

„Това, което се случва днес в отношенията на Русия с НАТО, го възприемаме като нарушение на логиката на сигурност, както и на предишните постигнати договорености“,  заяви в интервю за предаването „Събота 150“ заместник-председателят на Комитета по международните въпроси в руската Дума Александър Романович.

„Всяка страна има своите геополитически интереси, а Москва е обезпокоена от приближаването на военен блок към руските граници. Ако едната страна засилва военния си потенциал, то възможността и другата страна да го направи е много голяма. Това не означава, че ще се стигне до конфликт, но увеличава риска от такъв“, обясни депутатът.

За съжаление предложението на Русия за сътрудничество с НАТО не намира подходящия отговор от другата страна.

„И последните събития – влизането на Черна гора в този процес, не допринася с нищо, за да имаме повод да говорим по-оптимистично.

Например Черна гора не проведе референдум, за да попита гражданите си дали искат това. И когато НАТО говори, че тези страни сами искат да влязат, това въобще не отговаря на действителността.

Имам опасения за момента, когато ще бъдат отправени подобни предложения за присъединяване към НАТО на Македония и останалите страни от балканския регион“, обясни членът на руската Дума.

„Желанието на някои страни от Прибалтика да подсилят своята система за сигурност е абсолютно неаргументирана и неправилна позиция“, подчерта Романович.

Депутатът коментира и отправеното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложение за среща Русия – НАТО преди срещата на високо равнище на Алианса във Варшава в началото на юли.

„В преддверието на срещата във Варшава виждаме, че се стига до ескалация на напрежението. Аз съм участвал в повечето срещи с НАТО още от 2010 година.

По всички въпроси, свързани с разширяването на НАТО, с разполагането на европейската система на противоракетна отбрана или с приемането на нови членове като Украйна и Грузия – винаги предлагахме да бъдат подписани определени документи, но получавахме отговор, че няма да има подпис и документ“, каза Романович.

Според руския експерт Москва многократно е предлагала изготвянето своеобразна пътна карта, но тези искания не са намерили отклик в отсрещната страна. В Русия смятат, че до няколко години след влизането на Черна гора в НАТО, там ще бъде установена военна база на САЩ или на Алианса.

„Русия е против разширяването на НАТО и приближаването до руските граници. Черно море е вътрешно море. В него Русия и Турция имат своите важни интереси и това е част от исторически наслоения и историческо наследство.

Предизвиква недоумение с какво ще допринесе разполагането на чужди сили в него и от кого ще се бранят те. Не разбираме това което става, защото руският флот е бил и ще остане в Черно море“, подчерта Романович.

Запитан как оценява изказването на турския президент г-н Ердоган, че Черно море се превръща в „руско море“, той отговори: „На господин Ердоган би му се искало то да бъде „турско море“ ли? Това никога няма да се случи.

Разбираемо е, че Русия и Турция имат своите интереси в Черно море, но трябва да е ясно, че Русия ще отстоява своите интереси, утвърдени още през 19 век и събитията в Крим, към които няма да се връщам.

Никакви военни действия спрямо Крим през XVIII, XIX и XX век не са могли да доведат до превземането му от други държави. Крим е бил руски и такъв ще остане.“

Александър Романович е на мнение, че Русия не засилва военното си влияние в Крим, а си го връща.

 

Източник: http://epicenter.bg

Posted on 03.06.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: