Русия: Релсотронът е малопригодно оръжие и не е откритие на САЩ, а на СССР


Русия: Релсотронът е малопригодно оръжие и не е откритие на САЩ, а на СССРРелсотронът, разработван за ВМС на САЩ, в настоящия си вид е малопригоден за използване в бойни действия, а по скоростта на пуска на снарядът отстъпва дори на класическите оръдия с използването на барутен заряд, твърди президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков.

По-рано американският вестник Wall Street Journal публикува първите кадри от изпитанията на опитния образец на релсотрона за ВМС на САЩ. Оръжието представлява електромагнитно релсово оръдие, способно за изтласква токопроводящ снаряд до 2 км в секунда.

Както отбелязва изданието, новият тип оръжие ще позволи на САЩ да бъдат преди Русия и Китай във военните технологии. Предполага се, че САЩ могат да използват релсотрона за гарантиране сигурността на страните от Балтика и за защита на съюзниците си от Китай в Южно-Китайско море.

Заедно с това  в Пентагона се опасяват, че Москва и Пекин ще видят в новото оръжие промяна на баланса на силите в света, което неизбежно ще доведе до геополитически сблъсък, пише вестникът.

 

«При настоящото положение на нещата това оръжие е малопригодно за използване за бойни цели. На дадения етап това е доста тромаво съоръжение, неговото практическо приложение е твърде ограничено. Трябва да се разбира, че снарядите, изхвърлени с такава скорост, ще преминават през атмосферата с достатъчно сериозно триене»,  отбеляза Сивков.

 

Той добави, че релсотронът не е принципно нов вид оръжие — СССР започна да разработва това дълго преди САЩ. Освен това, според експерта, съвременните барутни заряди също позволяват скорост до 2 и дори до 2.5 км в секунда.

 

Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 31.05.2016, in Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: