Клинцевич: Русия разработва ново оръжие


Клинцевич: Русия разработва ново оръжиеРазработки на оръжие, подобно на американския релсотрон, се водят активно и в Русия, заяви пред РИА Новости първият зам.-председател на Съвета на федерацията на РФ по отбраната и сигурността Франц Клинцевич.

По-рано американското издание Wall Street Journal публикува първите кадри от изпитанията на опитния образец на релсовото оръдие за ВМС на САЩ. Оръжието представлява електромагнитно релсово оръдие, способно да изстрелва токопроводящ снаряд чрез две направляващи релси със скорост до 1,5 км в секунда.

„Публикуваната в медията информация не е нещо ново за нас. Подобни разработки се провеждат активно и в Русия“, заяви сенаторът.

Както отбелязва изданието, новият тип оръжие ще позволи на САЩ да изпревари развиващите се военни технологии на Русия и Китай. Предполага се, че Щатите могат да използват релсовото оръдие за гарантиране на сигурността на балтийските страни и за защита на съюзниците от Китай в Южно-Китайско море.

В същото време в Пентагона се опасяват, че Москва и Пекин ще видят в новото оръжие промяна на баланса на силите в света, което неизбежно ще доведе до геополитически сблъсъци, пише изданието.

Според Клинцевич, едва ли новото оръжие ще може да измести традиционното „дори в средносрочна перспектива“. От първото опитно изпитание до масовото производство има огромен период от време, още повече, че засега не е решена основната задача за създаването на супероръдието – високата му цена, подчерта Клинцевич.

Това, че САЩ смятат да използват релсотрона на „фронтовете“ за противодействие на Русия и Китай, показва, че Русия буквално я въвличат в надпревара във въоръжаването, счита сенаторът.

„Но ако все пак американците успеят да направят скок в тази насока, то Русия съвсем не е задължително да отговаря на него по изключително симетричен начин. За да не се допусне промяна на баланса на силите в света, ние имаме много други възможности, които при необходимост ще бъдат задействани. С една дума, ситуацията е под контрол“, заяви той.

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 31.05.2016, in Въоръжени сили, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: