От изтекли разговори за търговското споразумение става ясно – САЩ към ЕС: Безопасността на храните не ни интересува


САЩ към ЕС: Безопасността на храните не ни интересува Праговете, допустими на Стария континент, за пестициди в храните, са „неразумно ниски“, смятатат във Вашингтон.

Безопасността на храната не е критерий, на който се залага. Такъв е отговорът на правителството на САЩ относно едно от изискванията на ЕС за качество на млякото, което предстои при подписване на опасното търговско споразумение ТПТИ да поеме от американските ферми към пазарите у нас и навсякъде в Европа. Това става ясно от изтекли документи, свързани с преговорите между двете страни.

Въпросът касае изискване за нисък брой соматични клетки (левкоцити) в млякото. Те винаги са отговор на животинския организъм срещу циркулиращи в него патогенни бактерии и в ЕС има съответен стандарт за нивата им.
Изискванията на ЕС за обозначаване на ГМО върху етикета при храните пък са определени като „технически пречки за търговията“ и „погрешно се предполага, че тези храни не са безопасни“ (US Trade Representative, 2014 г.). Що се отнася до нуждата от буферни зони за предотвратяване на ГМ зараза на почвите, американците отсичат, че това е „ненужно и обременяващо“.
Относно критерия за ограничено количество на пестицидите в американските стоки, които ще дойдат, САЩ отговарят, че праговете, допустими на Стария континент, са „неразумно ниски“./„Труд“

 

Източник: http://epicenter.bg

Реклами

Posted on 30.05.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Европа е в мизерно положение. Как може да търпи да и бъдат диктувани правила, при това на нейна територия – съвсем не проумявам. Освен ако няма къртица в системата…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: