Датски учен: НАТО трябва да погребе „глупашките планове” по разполагане на системите за ПРО


Датски учен: НАТО трябва да погребе „глупашките планове” по разполагане на системите за ПРООпасенията от конфликт на Русия със Запада са преувеличени, тъй като в Москва разбират опасността от такава „голяма война”.

Професорът по международна политика от Копехагенския университет Уле Вевер в интервю за изданието Politiken заявил, че НАТО трябва прекрати разполагането на ПРО край границите с Русия. Ученият нарекъл нейното разполагане в Европа „глупашки планове”.

Уле Вевер заявил своята подкрепа на руската гледна точка относно ставащото в съвременния свят, пише ИноТВ.

„Руската трактовка на събитията, станали за първите 20 години след края на Студената война, тоест до 2010 г., е по-вярна, отколкото западната. Руската интерпретация е много по-близо до действителността, отколкото западната. Ние не се отнасяме с нея уважително, а като страна от трето качество” – констатира датският професор.

Сред фактите за „не уважително отношение” Вевер сочи усилване силите на Алианса край границите с Русия, увеличаване на количеството бойна техника в съседните ра Русия страни и военни кораби в Балтийско море.

„Русия разбра, че ако се държиш като главен хулиган в класа, който нарушава правилата и внася някакъв хаос, то ставаш донякъде по-силен. И с тази стратегия те преуспяха, тъй като им се удаде да върнат Русия на световната карта. Би било обаче съвършено невярно това да се счита като проява като руска експанзия” – счита Уле Вевер.

Според учения, опасенията от конфликт на Русия със Запада са преувеличени, тъй като в Москва разбират опасността от такава „голяма война”.

Професорът отбелязва, че изпращането на военни контингенти в Полша, България и Румъния не е целесъобразно. Също следва и отказване от плановете за разполагане на системата за ПРО, която не може да се възприеме иначе освен като факт за подготвяна агресия.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 30.05.2016, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: