Словакия губи 700 млн. евро годишно без транзит на руски газ


Словакия губи 700 млн. евро годишно без транзит на руски газГодишните загуби за Словакия ще възлязат на 700 милиона евро, ако страната бъде изключена от сегашната транзитна схема на доставки на руски газ за Европа, пише в. „Правда“, цитиран от ТАСС в събота (28 май). Това ще стане, ако транспортирането на синьо гориво от Русия заобиколи Украйна по газопровода „Северен поток-2“.

„При промяна на действащите транзитни пътища през Украйна страната ще загуби годишно $700 млн. “, отбелязва изданието. „Гигантските мощности по транзита на газ в Словакия ще се използват само минимално. Скъпата поддръжка и експлоатация (на газопреносната система, бел. ТАСС) ще се отрази значително на цените на газа за потребителя (на национално равнище, бел. ТАСС)“, се допълва в публикацията.

Словакия е против изпълнението на плановете за строителство на „Северен поток-2“. Този газопровод, според „Правда“, се създава в интерес на Русия и Германия и ще ощети Украйна и други страни в ЕС.

„За руско-германското газово братство преди всичко ще платят и словашките потребители, за които цената на газа ще нарасне“, твърди вестникът.

Изданието напомня, че отрицателната позиция на републиката по газопровода тази седмица е потвърдил словашкият министър на икономиката Петер Жига. За Братислава приоритетна задача е запазването на действащата схема за транзит на руски газ през Украйна.

„Северен поток-2“ предвижда изграждането на две линии морски газопровод с обща мощност 55 млрд. кубични метра газ годишно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море в допълнение към вече действащите две линии.

Изпълнението на проекта е възложено на съвместната проектна компания Ню юръпиън пайплайн (New European Pipeline AG), в която Газпром притежава 50%, а германските компании Е.ОН (E.ON) и БАСФ/Винтерсхал (BASF/Wintershall), британско-холандската Шел (Shell), австрийската О Ем Ви (OMV) и френската Анжи (ENGIE) – по 10%, припомня ТАСС.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 29.05.2016, in Енергийни проекти, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: