Главното в изявлението на Путин от Атина: Крим, ПРО в Европа, Турция


Главното в изявлението на Путин от Атина: Крим, ПРО в Европа, ТурцияПрезидентът на Русия Владимир Путин по време на срещата си с премиера на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Русия ще бъде принудена да отговори на разполагането на американската ПРО в Румъния. Той коментира също ситуацията в Донбас, отношенията с Турция и думите на украинския президент Порошенко за «връщането на Крим».

За разполагането на американска ПРО в Румъния

Владимир Путин по време на пресконференцията сподели как могат да бъдат «препрофилирани» установките на ПРО в Румъния.

 

«По-лошото е друго,  че в тези компактни установки могат да бъдат поставени ударни комплекси, ударни ракети — дори в този момент. А те са с далекобойност 2400 километра. Не е никак сложно да се замени една ракета с друга. Достатъчно е само да се промени програмното обезпечение. Никой няма да забележи това. Дори и румънците няма да забележат», — отбеляза руският президент.

 

Путин подчерта, че в този случай Русия е принудена да реагира по съответния начин.

 

«Ако вчера все още тези три части от територията на Румъния просто не са знаели какво е това да бъдеш под прицел, то днес на нас ни се налага да извършим определени действия, които да гарантират нашата сигурност. Повтарям — това са ответни действия. Ответни. Ние не сме предприели първи стъпки», — заяви Путин.

 

Той подчерта също, че Русия няма да предприеме никакви конкретни действия докато не види ракетите на дадената територия.

 

«Е, а такива възможности ние имаме. Вие видяхте, целият свят вида нашите възможности по отношение на ракетите със среден радиус на действие, морското, въздушното базиране. Ние не нарушаваме нищо. А и наземните комплекси, това са 500 километра, «Искандерите» също се проявиха блестящо», — каза руският президент.

 

За думите на Порошенко за «връщането на Крим»

 

Коментирайки изявлението на украинския президент Петро Порошенко за това, че след Надежда Савченко украинските власти ще «върнат Крим и Донбас», Владимир Путин подчерта, че въпросът за връщането на полуострова е закрит веднъж завинаги.

«Това е историческо решение на хората, живеещи в Крим, никакви обсъждания по този повод Русия няма да води с никого», — каза Путин.

 

За Савченко

 

«Въпросът за Донбас може да бъде решен само чрез изпълнение на минските съглашения», — отбеляза той.

 

Путин също припомни, че според Минските съглашения в Конституцията на Украйна трябва да бъдат направени промени. Освен това, руският президент добави, че е необходимо да се приеме закон за амнистията.

 

«Не бива да се отлагат тези решения под предлог, че в зоната на сигурност някой в някого стреля. Ако няма желание да се провеждат политически преобразувания, то винаги ще се намери някой, който ще стреля и такъв, който ще му отговаря на стрелбата. И така до безкрайност, докато не бъдат приети решения от политически харектер», — подчерта Путин.

 

За отношенията с Турция 

 

Путин заяви, че Русия иска да възобнови отношенията си с Турция и очаква от Анкара конкретните стъпки, които тя до момента не предриема.

Коментирайки инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24 в Сирия, Путин подчерта, че Русия в Сирия воюва срещу торористичните формирования, а не срещу регулярните армии.

Путин добави, че обяснения от турска страна не са последвали.

 

«Ние не чухме извинения. И не видяхме готовност да се възмезди загубата. Чуваме само изявления за желание да се възобновят отношенията. Ние също искаме да възобновим отношенията. Но не ние ги разрушихме. Ние направихме всичко, за да можем да издигнем руско-турските отношения на безпрецедентно ниво на партньорството и приятелството. Приятелството между руския и турския народ действително достигна много голямо ниво. Това бе високо ценено от нас. Защо тогава бе направено всичко това? Умът ми не го побира и до момента», — добави руският президент.

 

Путин подчерта, че освен изявления и желание да се възстановят отношенията с Русия Анкара е длъжна да предприеме някакви действия в тази посока.

 

«Ние сме в контакт с представителите на турската страна. Те знаят нашия отговор. Очакваме от тях конкретни стъпки. На този етап няма такива», — подчерта Путин.

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

 

Posted on 29.05.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: