Сенчестите дела на Пентагона


Сенчестите дела на ПентагонаПолковник Маркс Чидъл, представител на Африканското командване на ВС на САЩ, неотдавна призна в интервю за радиостанция Гласът на Америка, че африканското командване понастоящем разглежда 11 места за разполагане на своята втора база на континента. Чидъл не се съгласи да съобщи, кое от тези места е най-вероятно да стане база, затова пък той призна, че нито едно от тях не се намира в Нигерия.

Материалът е публикуван в изданието The Huffington Post.

Понастоящем САЩ имат една военна база в източноафриканската страна Джибути. Американски войници се намират на територията на Сомалия, където оказват съдействие в борбата с групата сомалийски ислямисти от «Харакат аш-Шабаб», а също в Камерун, където помагат в борбата с нигерийската групировка «Боко Харам», заяви Карла Боб за радио Гласът на Америка.

След ден статията на Карла Боб изчезна, а вместо това се появи друга статия, в която тя отбелязва, че Чидъл «първоначално отбелязва, че САЩ разглеждат 11 места за втора база, но по-късно казал, че неправилно е разбрал въпроса».

Американците наистина, започвайки от 2002 година, разполагат военна база в Кеймп Лемъние, Джибути. Пентагонът хвърля за нейното строителство и модернизация над 600 млн долара. Достоверен е фактът за присъствието на американски военни части на територията на Сомалия, минимум две бази, както и наличието на военна база в Камерун.

Т.е. уж «втората» база в региона всъщност е минимум ПЕТА, ако не броим летище Чабелей — секретната база на американските безпилотни самолети, намираща се в същото това Джибути, а също ако не отчитаме още цял списък от райони за гарантиране на сигурността на базата на сътрудничеството…Към края на 2015 година в списъка са 60 подобни места в 34 страни.

Неотдавна Миси Райън от редакцията на  Washington Post попълни списъка, заявявайки следното:

 

«Американските войски със специално предназначение от края на 2015 година разполагат с две локации на постоянно базиране в източна и западна Либия. Честно казвайки, Вашингтон не ги нарича «бази» с изключение на случаите, в които чиновниците се изпускат и издават тази крайно секретна информация. Например, вече стана официално ясно, че през 2016 година са похарчени 50 млн долара за строителството на «летище» и военен лагер в гр. Агадес, Нигерия».

 

Не е трудно да се разберат причините, поради които САЩ разполагат безкраен брой секретни бази, които никъде не съществуват. Ясно е и защо се опитват да разпространяват лъжливата информация за своето извънредно «скромно» присъствие в Африка.

В статията си «Война на Пентагона срещу отечеството» Бил Хартунг разобличава усилията на Министерството на отбраната да крие информацията, включително за сивите фондове, секретните програми, съмнителното счетоводство, а също за такива финансово неправомерни действия, които могат да се извършват само от учреждения, които по своята природа и по крупните си размери просто не богат да банкрутират, както във вашингтонските политически кръгове, така и на полето на сраженията.

Така Министерството на отбраната демонстрира отдавнашната си стратегия да държи американското население в пълно неведение за своята дейност, работейки за негова сметка и от негово име.

За щастие, има такива хора, както Бил Хортунг, готови да разобличат и хвърлят светлина върху сенчестите дела на Пентагона.

 

Автор: Константин Павлов

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 28.05.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: