Русия инвестира още 35 млрд. рубли в армията


Русия инвестира още 35 млрд. рубли в армиятаРуското правителство прие държавна програма за „Развитие на отбранително-промишления комплекс“. За изпълнението ѝ от бюджета ще бъдат отделени още около 35 млрд. рубли ($533 млн. – бел. ред.).

Задачите, заложени в програмата, са да се ускори 1,8 пъти темпото на растеж на производството на предприятията от бранша и да бъде постигнато „предкризисното“ ниво от 2014 година. За тази цел държавата ще увеличи месечните работни заплати на работниците в сектора 1,8 пъти при прогнозен ръст на производителността от 2,4 пъти на човек.

Отделени са и средства за увеличение на годишния дял на иновативните продукти от 34,4% през 2016 г. до 39,6% през 2020 година.

Според военния експерт Виктор Литовкин кризата и западните санкции срещу Русия са наложили Русия да модернизира отбранително-промишления си комплекс. „Чуждестранните партньори на Русия вече не могат да доставят редица компоненти за нашата техника заради санкциите. По-рано получавахме корабни и вертолетни двигатели от Украйна, а сега трябва сами да си ги произвеждаме“, обяснява анализаторът.

Той е на мнение, че програмата за превъоръжаване на армията, на която са отделени над 3 трлн. рубли ($45 млрд. – бел. ред.) за периода 2010-2020 г. трябва да бъде актуализирана с оглед на актуалната обстановка.

„За производството на нови елементи трябва да бъдат купени допълнителни машини, да се привлекат нови специалисти. За всичко това са нужни инвестиции“, подчертава експертът.

Главният редактор на списание „Национална отбрана“ Игор Коротченко смята, че Русия отделя необходимото и достатъчното за развитието на своята отбранителна промишленост.

„Не се стремим да започнем ново съревнование във въоръжаването и няма да паднем в този капан“, подчерта Коротченко.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 27.05.2016, in Въоръжени сили, Икономика and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: