Тайната на „Изгарящото слънце“: колко е смъртоносно огненото цвете (видео)


Тайната на „Изгарящото слънце“: колко е смъртоносно огненото цвете (видео)Колкото и невероятно да звучи, но това е тежка огнехвъргачка със голям обсег на действие, или по скоро кръстоска между огневъргачка и система за залпов огън.
Първите огнехвъргачки се появяват в бойни действия на западния фронт, по време на Първата световна война. Приницпът им на действие е простичък. По въздействието на струя газове, под налягане се изстрелва струя запалително вещество. Оръжието е ефективно и ужасяващо,но има и много сериозни недостатъци. За да бъде използвано, боецът който го носи трябва да се приближи на 15 – 30 метра от целта. За по – голям обсег на действие от преносимо оръжи и дума не може да става. Близоста обаче до противника превръща оръжието в бомба със закъснител за самите използващи го. В годините между двете войни и по време на Втората световна война, няма особен напредък в технологията. 
 
В следвоенна Русия, обаче идва и решението на проблема. Както знаем СССР е лидер в създаването на преносими системи за ликвидиране на бронирана техника. Пример за това са системите РПГ. В този период възниква идеята за огнегвъргачка с особено голям обсег. Ако запалителното вещество на огнехвъргачката не се изстрелва от газ под голямо налягане, а се постави в контейнер, с който да бъде обстрелян врага, тогава системата придобива голям обсег на действие и се повишава сигурността на оператора на оръжието. Експериментите започват незабавно. Първите образци имат обсег около 600 метра и са с двукомпонетнна бойна част. Ефективноста е потресаваща и оръжието е веднага прието на въоражение. 
 
По нататък идва идеята за премахване на окислителят от боеприпаса и изпозлването на кислорода от въздуха за такъв. Резултатът е опустошителен. При попадение на относителнно малкият боеприпас, се задейства малък заряд който разпръсква бойното вещество ( течност под налягане ) във въздуха, следва процес на оксиляване и взрив. Целият обем зает от взривното вещество се превръща във вакуум. Температурата и налягането са убийствени. На практика при попадение в добре укрепен бункер, относително малкият боперипас превръща целият вътрешен обем във взривно вещество и нищо вътре не е в състояние да оцелее. Така се ражда огнеметната система „Шмель“. 
 
В Афганистан това оръжие си печели прозвището „Шейтан труба“ – дяволската тръба. От там до системата за залпов огън, каквато представляват ТОС1 и наследникът „Солнцепек“ пътят е съвсем логичен и кратък. Първото бойно използване на ТОС1 „Буратино“ е отново в Афганистанският конфликт, при изтеглянето на 40та армия. След употребата на „Буратино“ срещу талибаните, атакуващи изтеглящите се част, внезапно настъпва пълно прекратяване на огъня. „Солнцепек“ е още по – мощно и точно оръжие, сравнено с „Буратино“ и представлява негов модернизиран наследник. 
Х. Нурев

Posted on 26.05.2016, in Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: