Лавров: Русия ще парира всички рискове и заплахи за националната сигурност


Лавров: Русия ще парира всички рискове и заплахи за националната сигурностРуската страна ще предприема всички необходими стъпки за париране на рисковете и заплахите, възникващи за националната сигурност на страната. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet в навечерието на официалната си визита в Будапеща, предаде ТАСС.

„Не ми се искаше да бъда като безотговорните политици, които в угода на собствените си амбиции са готови с лекота да принесат в жертва интересите за поддържане на мира и стабилността в Европа и, които без да се замислят за последиците, продължават да повишават напрежението, разгръщайки алармистките настроения“, отбеляза руският министър, коментирайки увеличаването на присъствието на силите на НАТО в Централна Европа.

„В същото време, разбира се, не може да игнорираме нарастващите негативни тенденции, създаващи се в резултат на поетия от НАТО курс на съзнателно подкопаване на стратегическия баланс на силите в Европа, включително укрепването на военния потенциал на Северноатлантическия алианс в близост до руските граници и създаването на европейски сегмент на глобалната ПРО на САЩ. Не можем да наречем по друг начин тези действия, освен като дестабилизиращи и недалновидни“, посочи Лавров.

„В този контекст руската страна ще предприема всички необходими стъпки за париране на рисковете и заплахите, възникващи за националната ни сигурност“, подчерта ръководителят на руската дипломация.

Русия „продължава да бъде привърженик на изграждането на архитектура на взаимно изгодно и широко европейско сътрудничество в сферата на сигурността въз основа на принципа на нейната неделимост и опиращо се на международното право“, припомни още Лавров.

„Разчитаме на това, че в НАТО в крайна сметка ще надделее здравият разум и нашите западни партньори ще намерят в себе си сили да се откажат от изграждането на конфронтационни схеми, обусловени от стремежа за гарантиране на собствената сигурност за сметка на другите“, отбеляза руският външен министър.

Източник: http://www.cross.bg/

Posted on 25.05.2016, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: