Москва и Париж засилват партньорството


Москва и Париж засилват партньорствотоСкоро се очаква решението на арбитража за АЕЦ „Белене“ по иска на „Атомстройэкспорт“

Русия очаква в съвсем близко бъдеще решението на арбитража по иска на „Атомстройэкспорт” към НЕК на България за отказа от поръчката на реактори за АЕЦ „Белене”, съобщи във вторник сайтът „Вести Экономика”.

„Решението може да излезе още това лято въпреки, че по това дело няма определен процедурен срок”, са заявили от руската компания. Искът беше подаден в арбитража на Международната търговска палата в Париж през 2013 г.

Когато правителството на Бойко Борисов се отказа от изграждането на централата през март 2012 г. руските предприятия вече бяха готови с първия комплект за нейното оборудване, включително и единия от реакторите. Споразумението с „Росатом” за строителството на АЕЦ „Белене” беше подписано още през 2006 г. То предвиждаше изграждането на АЕЦ с два реактора с обща мощност над 2000 МВт. Съдебният иск на „Росатом” е за 1 млрд. евро

Според експертите на руската компания шансовете й за спечелване на делото са големи, тъй като основната част от претенциите към НЕК са на базата на сключени договори за изработване на оборудването. Според тях сега става дума не толкова дали руската страна ще спечели делото, а каква ще бъде сумата на компенсацията, която България ще трябва да заплати.

Същевременно „Росатом” продължава да трупа поръчки за изграждане на АЕЦ в различни страни по света. До края на годината се очаква подписването на договор с Египет за АЕЦ с четири блока с мощност 1200 МВт всеки. Междуправителственото споразумение за проекта вече бе подписано през ноември 2015 г. Планирано е строителството да започне през 2018 г. Това е първият подобен договор, който Кайро подписва.

Руската страна ще финансира 70 – 80 на сто от стойността на централата. Тя ще бъде изградена на брега на Средиземно море край селището Ед Дабаа. Първият енергоблок може да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г., а останалите три до 2025 г.

Докато под външен и вътрешен корпоративен и политически натиск българските власти лишиха страната от перспективата за повече сигурност в нейната енергетика, в Европа разширяват сътрудничеството си в този сектор с Русия.

В края на миналия месец дъщерната на „Росатом” компания „Росэнергоатом” и френската Electricite de France (EDF) подписаха споразумение за партньорство в изграждането на ядрени реактори от най-ново четвърто поколение. Това стана на заседание на Управителния борд на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO), състояло се в Санкт Петербург.

Страните се договориха за съвместна работа по проекти за експлоатация, модернизация и удължаване срока на експлоатация на АЕЦ, както и по прекратяване на тяхната експлоатация и обработване на радиоактивните отпадъци, по изследвания и научни разработки по проблемите на експлоатацията.

Така ние продължаваме над 20-годишното успешно сътрудничество на двете главни енергийни компании в ядрената сфера, които разбират големия потенциал по отношение на използването на натрупания опит при реализацията на съвместни проекти”, заяви тогава първият заместник генерален директор на „Росэнергоатом” Александър Шутико.

Според изпълнителния директор на EDF по експлоатацията на АЕЦ и ТЕЦ Доминик Миниер новото споразумение е първият важен етап, след който страните трябва да пристъпят към реализация на ежегодни програми за сътрудничество.

„Нашето сътрудничество с Росэнергоатом”, започнало през 1994 г., прекрасно се разви. От въпросите по ядрена сигурност преминахме към проблемите в експлоатацията, техническото обслужване и ремонта, към изграждането на нови енергоблокове и реакторите от четвърто поколение. В тази област и у нас, и в Русия има сериозни разработки”, каза Миниер. Той не се съмнява, че партньорството ще бъде полезно за двете страни.

След EDF „Росэнергоатом” е втората най-голяма в света компания по инсталирани мощности на АЕЦ. Двете компании работят заедно практически във всички сфери на експлоатацията на ядрените енергоблокове — от работа с кадри до организиране на доставки, от инженеринг и поддръжка на експлоатацията до възможните рискове и застраховане.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 24.05.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: