България поиска план Б за бежанците, който изключва ролята на Турция


България поиска план Б за бежанците, който изключва ролята на ТурцияДоклад на германското разузнаване предупреждава, че мигрантският натиск по българските граници се засилва.

С план Б Брюксел показва, че няма да позволи ЕС да бъде поставян в позиция да бъде изнудван от турския президент. За такъв план се заговори още от началото на февруари.

България поиска от Европейския съюз да бъде разработен план Б, в случай че Турция се откаже да изпълнява споразумението с Европейския съюз за справяне с бежанския проблем. Това заяви вчера външният министър Даниел Митов, който участва в срещата на външните министри на НАТО. На нея се обсъди взаимодействието на алианса и ЕС за справяне с миграционния натиск, съобщава  „Сега.“

„Ние сме настояли за план Б. Той трябва да отчита много фактори. Трябва да си даваме сметка, че самото споразумение има своите деликатни моменти. Ние сме настояли за такъв план и в момента разговаряме по него“, заяви Митов в отговор на въпрос на „Сега“ за мерките, които се взимат, ако Анкара се откаже да изпълнява споразумението с Брюксел., пише  Панайот Ангарев.

Разработване на алтернативния вариант се наложи, след като миналата седмица турският президент Ердоган намекна, че може да остави цялата сделка да се провали, което би довело до засилване на бежанската вълна към ЕС. С план Б Брюксел показва, че няма да позволи ЕС да бъде поставян в позиция да бъде изнудван от турския президент.

За такъв план се заговори още от началото на февруари. Първи го споменаха страните от Вишеградската четворка, като те предложиха Гърция да бъде извадена от Шенген и да се засили охраната на границите на България и Македония.

Митов не разкри вчера какво включва обсъжданият резервен план. Но отрече да е обсъждано разполагането на сухопътни сили на НАТО по границите ни с Турция и Гърция, ако бежанският поток се пренасочи към България.

„Не е дискутиран такъв вариант, тъй като нямаме данни за подобна опасност, но ние трябва да отчитаме всякакви опции и правителството отдавна е поставило този въпрос и той е в радара на вниманието на ЕС и НАТО. Ние предоставяме непрекъснато данни за това какъв е натискът по границите. За момента той е намалял, и то много значимо след сключването на споразумението между ЕС и Турция. Оценяваме усилията на нашите съседи и съюзници“, заяви още външният министър. Той беше помолен да коментира цитирания в германските медии поверителен доклад, в който се казва, че мигрантският поток се пренасочва към България. Митов посочи, че България се е оказала по-готова за бежанската криза от всички останали страни в ЕС.

„Страната ни е по-готова за миграционния поток от всички останали, тя се оказа по-готова и от Германия в определен момент“, заяви външният министър.

Преди дни германският в. „Билд“ писа, че ЕС разработва алтернативен план за възпиране на бежанския поток, опасявайки се, че Ердоган може да отстъпи от сделката за обмен на мигранти с ЕС. Вчера няколко германски медии съобщиха за поверителен доклад на Берлин, който предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Българските власти към момента отричат това.

Докладът на германското правителство е озаглавен „За развитието на ситуацията с мигрантите в България“. Той е поверителен и е бил изготвен от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция“, в която участват германската полиция и германското разузнаване BND, посочва „Дойче веле“.

Авторите на доклада предупреждават, че бежанският поток се пренасочва през България. „В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа. Там вече от години действат съответните организирани структури“, пише в доклада според „Билд“.

В случай че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страда от „липса на средства и персонал“, може да се окаже „за известно време отвъд границите на възможностите си“.

 

Източник: http://epicenter.bg

Posted on 24.05.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: