СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В РУСИЯ – МНОГО ПО-ГОЛЯМА, ОТКОЛКОТО В САЩ


Гилбърт Доктороу свободно обменя мнения в ефира на руската телевизия RT

Гилбърт Доктороу
свободно обменя мнения в ефира на руската телевизия RT

Въпреки западните шаблонни стереотипи за „мощния натиск на кремълската пропаганда“, в Русия има множество популярни политически ток-шоу, за които са характерни остротата на дискусиите и разнообразните оценки. Това пише Гилбърт Доктороу в Consortium News. Американският аналитик сам участва в такова предаване и се убеди, че по отношение на плурализма на мненията и свободата на словото руските телевизионни програми са доста по-напреднали в сравнение с медиите в САЩ.

Независимо, че в САЩ се използва втръсналото и изтъркано клише за „кремълската пропаганда“ (повтаряно, впрочем, по обичайния им папагалски начин, и от нашенските грантаджийски и/или безплатни русофоби – б. пр.), то на практика в Русия телевизионните канали постоянно излъчват многобройни и твърде интересни ток-шоу, в които се демонстрира огромно разнообразие на гледни точки.

Гилбърт Доктороу отбелязва, че такива телевизионни дискусии събират пред екраните милионни аудитории. Предавания от такъв тип са, например, тези на ветерана на руския телевизионен екран Владимир Соловьов, както и програмата „Специальный корреспондент“ с водещ Евгений Попов.

В началото на май Доктороу лично е участвал в програмата на Попов и, по собствените му думи, онова, което изпитал, потвърдило впечатленията му на обикновен телевизионен зрител: руските телевизии наистина представляват, както се изразява той, пазар на идеи, който се отличава с плурализъм на мненията.

Гости на руските ток-шоута са и руснаци, и чужденци. Обикновено думата се дава както на хора, подкрепящи политиката на Кремъл, така и на опозиционери. Почти във всички такива предавания участва поне един американец, който представя гледната точка на Вашингтон. Също така в политическите програми често канят поляци и украинци, „чиито изказвания придават острота на всяка дискусия относно протестите на „майдана“ и днешния киевски режим“, пояснява Гилбърт Доктороу.

Руснаците са големи поклонници на схватките от типа „без правила“, затова и руските ток-шоута често се провеждат във формата на свободна дискусия, особено когато сред участниците не присъстват високопоставени политици. Той отбелязва, че спорещите често му напомнят римски гладиатори, и техните най-остри изказвания – както Доктороу имал възможност да се убеди лично, участвайки в такова телевизионно предаване, биват награждавани с аплодисменти от публиката.

При това водещите успяват да поддържат ред в студиото: според Доктороу, в хода на неговото участие в „Специален кореспондент“ не му се наложило нито веднъж да се надвиква с някого. А преди ефира му обяснили как е достатъчно само да покаже, че иска думата, и веднага ще му дадат микрофон.

По време на дискусията той на три пъти изказвал своето мнение в спор с останалите участници. При това обръща внимание на важен, според него, факт: водещият Евгений Попов отлично знаел, че позицията на американеца е категорично противоположна на неговата (Попов твърдял, че концертът на руския Оркестър на Мариински театър в Палмира е приет топло и радушно от световната общност, докато Доктороу заявил, че тази музикална изява не предизвикало силно впечатление, а реакцията на поканените чужди журналисти била по-скоро негативна) – и въпреки това всеки път му давал възможност да се изкаже докрай, като сдържал емоциите на останалите участници в предаването.

„Щеше да е чудесно, ако и в най-популярните американски телевизионни предавания позволяваха такива свободни и задълбочени спорове за политиката на САЩ както към Русия, така и към другите страни“, – обобщи Доктороу впечатленията си от съпоставката между руските и американските телевизии по отношение на свободата на словото“.

Източник: RT

Превод: Любомир Чолаков

http://lyubomircholakov.blog.bg/politika/2016/05/20/svobodata-na-slovoto-v-rusiia-mnogo-po-goliama-otkolkoto-v-s.1452826

Posted on 21.05.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: