Венеция иска Рим да признае, че Крим е руски


Венеция иска Рим да признае, че Крим е рускиРегионалният съвет на северноиталианската област Венето одобри с мнозинство резолюция, която призовава националното правителство на Италия да признае статута на Крим и да се обяви за отмяна на санкциите, въведени от ЕС срещу Руската федерация заради кризата в Украйна. Това съобщи ТАСС, като се позовава на член на съвета, който е и един от авторите на документа. Текстът бе приет от 27 души от общо 51.
Както поясни Лучано Сандона, резолюцията няма юридическа сила, но носи глобален политически характер. В текста се казва, че политиката на ЕС по отношение на Крим е дискриминационна. Нужно е да бъде призната волята на народа на полуострова, изразена на референдума.
По-рано МВнР на Италия заяви, че резолюцията не е позиция на страната, нито на региона.
В същото време редица европейски политици, в това число и от водещите сили Германия и Франция, изразяват мнение, че антируските санкции вече са се отразили твърде тежко на икономиката на техните страни. Преди дни съратници на германския канцлер Ангела Меркел настояха за преразглеждане на европейската санкционна политика спрямо Русия.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пък заяви, че след изтичането на ограничителните мерки в края на юли т.г. ще бъде твърде трудно съюзът да постигне единодушно решение за тяхното продължаване.
Унгария, Гърция, Австрия и Италия нееднократно са се обявявали срещу антируските санкции.
Санкциите на Русия струват на Европейския съюз почти 10 пъти по-скъпо, отколкото на САЩ. Такова пък е мнението на изпълнителния директор на Трансатлантическата академия Стефан Сабо, изразено в предговора на последния доклад на академията, озаглавен „Русия: Тест за трансатлантическото единство“.

Трансатлантическата академия е базирана към вашингтонския офис на германския фонд „Маршал“. Сабо е изтъкнат изследовател на германо-американските и трансатлантическите отношения. Автор е на много статии и книги по темата.
„Европейската икономическа система понесе от санкциите против Руската федерация загуби десет пъти повече, отколкото САЩ. Например търговията на ЕС с Русия спадна с 326,5 млрд. евро през 2013 г. до 210 млрд. към 2015 г. Докато американската търговия с Русия намаля от 38,2 млрд. долара до 23,6 млрд. за същия период от време“, пише анализаторът.
„Германия пое инициативата по формиране на обединен западен отговор, независимо че беше най-големият икономически партньор на Русия“, изтъква той.
Според Стефан Сабо тези загуби не са повод за отслабване на санкционния натиск. Той определя наказателните мерки по отношение на Русия като „чиста демонстрация на западната солидарност“.
По думите на Сабо, идните месеци ще представляват сериозен тест за връзките между ЕС и САЩ, тъй като се очакват „значителни промени в ключови западни правителства“.
В същото време руският външен министър Сергей Лавров коментира афинитета на САЩ и ЕС към политиката на санкции въобще.

„Русия отдавна наблюдава у САЩ и ЕС изкушението да се хванат за санкциите веднага щом нещо не се получава, и това е голяма грешка“, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.
Руският първи дипломат отбеляза, че Русия счита за огромна грешка въвеждането на едностранни санкции срещу Либия и Йемен.

„Санкциите, които бяха въведени, като т.нар. лост за политически цели, реално вредят на хуманитарното положение на гражданските лица. И между другото, едностранни санкции в ситуациите, когато нещо не се получава с установяването на диалога, вече се въвеждат по отношение на отделни лица в Йемен и Либия.

Лавров подчерта, че санкциите, въведени срещу режима на президента Башар Асад в Сирия, „само задълбочават хуманитарната ситуация“.

 

 

Източник: http://duma.bg

Posted on 19.05.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: