Анализатор: Санкциите против Русия излизат на Европа почти 10 пъти по-скъпо, отколкото на САЩ


Анализатор: Санкциите против Русия излизат на Европа почти 10 пъти по-скъпо, отколкото на САЩЕвросъюзът губи от ограниченията 116 млрд евро, а САЩ – 14,6 млрд долара.

Санкциите на Русия струват на Евросъюза почти 10 пъти по-скъпо, отколкото на САЩ, счита изпълнителният директор на Трансатлантическата академия и експерт от Германският фонд „Маршал” Стефан Сабо.

„Европейската икономическа система понесе от санкциите против РФ загуби десет пъти, отколкото на САЩ. Например търговията на ЕС с Русия спадна с 326,5 млрд през 2013 г. до 210 млрд към 2015 г., докато американската търговия с РФ намаля от 38,2 млрд долара до 23,6 млрд за същия период от време” – пише анализаторът на сайта на Фонда „Маршал”.

„Германия” пое инициативата по формиране н аобединен западен отговор, независимо че беше най-големият икономически партньор на Русия” – добавя той.

Според него обаче, тези загуби не са повод за отслабване на натиска чрез санкции. Авторът разглежда санкциите по отношение на Русия като „чиста демонстрация на западната солидарност”.

Същевременно не цяла Европа се придържа към това мнение. Например регионалният парламент на Венеция на 18 май ще разгледа резолюция против санкциите по отношение на РФ, в която се говори за признаване на правото на Крим за самоопределение. Една от причината за резолюцията са огромните загуби за ЕС във връзка със санкциите.

МВнР на Италия заяви, че резолюцията не е позиция на страната, нито на региона. Анализаторите обаче не изключват, че инициативата на Виена може да доведе до отслабване на антируските санкции.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 18.05.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Делегация на ЕС подаде жалба срещу руските санкции до католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци още миналия септември при срещата им. Жалбата още не е разгледана от Негово Светейшество.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: