National Interest: Руските десантчици съществено ще усилят огневата си мощ


National Interest: Руските десантчици съществено ще усилят огневата си мощВ руските въздушнодесантни войски (ВДВ) може да бъдат сформирани шест танкови роти, снабдени с модернизираните бойни танкове Т-72Б3, пише National Interest, цитиран от РИА Новости.

Планирано е през следващите две години тези шест роти да бъдат разширени до размерите на батальон, добавя изданието.

Руските ВДВ, за разлика от американските, са изцяло механизирани и разполагат с пригодни за десантни операции бойни машини и самоходна артилерия. Основната техника в тях са бойните машини на десанта (БМД) и бронетранспортьорите (БТР). Най-новата машина в тази серия е 13,5 –тонната БМД-4М, която разполага с невероятна огнева мощ – 100-милиметрово оръдие с ниско налягане на барутните газове, 30-милиметров гранатомет АГС-30, картечници и противотанков ракетен комплекс „Конкурс“.

Репортерът Дейв Маджумдар отбелязва, че БМД е уникална по рода си машина, която е способна да влезе в бой веднага след приземяването си, тъй като екипажът ѝ се намира в нея по време на процеса. САЩ не разполагат с аналог.

С появяването на танковете мобилните механизирани войски ще получат допълнителни настъпателни възможности макар и да е невъзможно танковете Т-72 да бъдат десантирани от въздуха, което е от значение за стратегическата мобилност на формированията, отбелязва анализаторът. От тази гледна точка е трудно да се каже какво място ще заемат Т-72Б3М в бойните структури на ВДВ.

„Не е изключено това решение да е било взето защото ВДВ са далеч по-добре подготвени в професионален план спрямо другите родове войски“, смята Маджумдар.

Историята познава случаи, когато десантчици са използвали тежки бронирани машини. По време на Втората световна война Луфтвафе са създали елитната танкова част „Херман Геринг“, която е имала същата организационно-щатна структура като на сухопътните войски, обяснява експертът.

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 17.05.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: