Fox News: Във ВВС на САЩ търсят резервни части от гробищата за самолети


Fox News: Във ВВС на САЩ търсят резервни части от гробищата за самолетиАмериканската авиация страда от остра липса на личен състав.

Многобройни и постоянни съкращения в бюджета за нуждите на американските ВВС довели до остра липса на професионален личен състав и техника, налага се резервни части за самолетите да се търсят на „авиационни гробища” от бракувани машини или в музеи на авиацията, съобщи телевизия Fox News.

По информация на телевизията, сега на ВВС на САЩ не им достигат не по-малко от 700 пилоти и 4000 авиационни специалисти, способни да поддържат самолетите в необходимото състояние.

„Изморен е не само личният състав – цялата авиация се измори. Ние имаме 20 самолета, но само 9 от бомбардировачите могат да излетят” – заявил за телевизията мастер-сержант Брюс Пфромър от авиобаза „Елсуърт” в Южна Дакота, където се намира 28-а авионосна ескадрила стратегически бомбардировачи В-1.

Средната възраст на американските военни самолети е 27 години. От времето на края на войната в Персийския залив, числеността на личния състав на ВВС на САЩ е намалял с 30%, броят на самолетите – с 40%, а броят на изтребителните ескадрили – с 60%.

„За 10 г. ние наполовина съкратихме финансирането на програмите на ВВС” – заявила капитан от авиацията Елизабет Джардинг.

Съкращенията във финансирането, според телевизията, започнали преди три години, в резултат на което ВВС започнали масово да уволняват личен състав. Тези, които останали, трябвало да работят допълнителни смени административна работа, вместо да летят.

За недостига от личен състав във ВВС признаха и от Пентагона. Например през март генерал-лейтенант Джеймс Холмс съобщи, че във военната авиация на САЩ не достигат 500 пилоти за изтребители. Тогава Холмс отбеляза, че сега в САЩ има 54 действащи ескадрили, а по време на войната в Персийския залив (1990-1991) те били над 100.

По-късно началникът на щаба на американските ВВС по операциите генерал-лейтенант Джон Реймън заяви, че готовността на подразделенията от ВВС за всички видове бойни операции е под 50%.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 14.05.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: