Путин за противоракетния щит в Румъния


Путин проговори за противоракетния щит в Румъния Заплахите променят плановете на Русия за превъоръжаване, обясни президентът.

Според президента на Русия Владимир Путин, въвеждането на системи на ПРО на НАТО в Румъния усложнява международната обстановка около Русия, съобщава ТАСС.

„Разполагането на ПРО на САЩ в Европа не е защита, а нарастване на ядрения потенциал”, заяви той.

„Русия е принудена да мисли как да се справи със заплахата за националната си сигурност от разгръщането на НАТО“, каза Путин.

„Създаването на условия за нарушаването на договора за ракетите със среден обхват предизвиква загриженост. Русия няма да се впуска в надпреварата във въоръжението, но плановете по превъоръжаването на армията ѝ ще се коригират според заплахите“, добави той.

Според него създаването на такива системи продължава, въпреки отсъствието на ядрена заплаха от страна на Иран.

По-рано Пентагонът заяви, че системата за противоракетна отбрана (ПРО), която Съединените щати разположиха в Европа, не е предназначена да противодейства на междуконтиненталните балистични ракети на Русия. Путин изтъкна, че не вярва на това твърдение.

„Като използват своите възможности в световните средства за масова информация, те (САЩ) все още могат да заблудят някои хора, че тази система не заплашва Русия и че това е само отбранителна система. Но присъстващите на това заседание не могат да бъдат заблудени. Нищо подобно, това не е отбранителна система, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен на периферията“, каза Путин. Той поясни, че под думата периферия визира Източна Европа.

„Преди няколко години в един глас нашите опоненти говориха за това, че системата за противоракетна отбрана е нужна на нашите партньори на Запад, в Европа и САЩ, за предотвратяване на ракетните и ядрените заплахи от страна на Иран. А къде са сега тези ядрени заплахи от страна на Иран?“, попита Путин.

 

Източник: http://www.blitz.bg

Posted on 14.05.2016, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: