МОБИЛНИЯТ РАКЕТЕН КОМПЛЕКС „ЯРС – МОДЕРНИЗИРАНИЯТ ВАРИАНТ НА КОМПЛЕКСА „ТОПОЛ-М”


МОБИЛНИЯТ РАКЕТЕН КОМПЛЕКС „ЯРС – МОДЕРНИЗИРАНИЯТ ВАРИАНТ НА КОМПЛЕКСА „ТОПОЛ-М”Подвижният РК „Ярс” е резултат от модернизирането на комплекса „Топол-М”; целта му е да поразява стационарни стратегически обекти на противника с ракетите РС-24 (според класификацията на НАТО – SS-N-29).

Комплексът изпълнява задачи както на висшите управленски звена, така и самостоятелно. „Ярс” е навъоръжение в Ракетните войски със специално назначение и значително увеличава бойните възможности на Ракетните войски в преодоляването на перспективните комплекси на ПРО на противника.

Според специалисти „Ярс” е най-сериозното постижение на руската инженерна и научна мисъл.
Ракетният комплекс „Ярс” притежава уникална система за сигурност срещу възможни действия на екстремисти и терористи.

Многостепенната система за блокиране не позволява да се произведе несанкционирано изстрелване на ракетата дори терористите да са изпълнили целия комплекс от предпускови операции. Изстрелването е възможно само по команда от висшестоящия пункт за управление.
Основната единица в бойното използване на комплекса е полкът. Сред бойните агрекати на „Ярс” са: автомобил за бойно управление, автомобилът за свръзка МС-1, три специални пускови установки, пет автомобила за осигуряването на бойното дежурство, спомагателна техника за охрана на комплекса и обезпечаване на работата му.
Специалната пускова установка е създадена на базата на установката на комплекса „Топол-М” и е представлява осемосно шаси, произведено от завод в Минск. На него е разположено оборудването, което в автоматичен режим осъществява топографското свързване на установката, като се използва спътникова корекция.

Системата за бойното управление и свръзка, монтирана на „Ярс”, работи с принципно нови технически средства и позволява да се изстрелва ракетата от всяка точка на маршрута. Специалната пускова установка е снабдена с всичко необходимо за поддържането в транспортно-пусковия контейнер на зададените параметри на температурно-влажния режим, комплекта от апаратура за бойно управление и свръзка, системите за прицелване, автономното енергоснабдяване и др.

Установката не може да бъде открита от съществуващите средства на авиационното и космическото разузнаване.
Останалите автомобили са монтирани на четириосни шасита, произведени от същия завод. За охраната на специалната пускова установка се използва бронетехника. При необходимост се привличат вертолети.
Комплексът е снабден с междуконтиненталната балистична ракета МБР РС-24, с мобилно базиране. За разлика от РС-12МС, с която е въоръжен комплексът „Топол-М”, тази ракета има разделяща се глава и три автономни балистични ракети. Мощността на всяка от тях до 300 кг.

Общата бойна мощ на една ракета е приблизително еквивалентна на мощността на 45 атомни бомби, хвърлени над Хирошима. По бойни възможности РС-24 заема междинно положение между предшественицата й 15Ж65 и ракетата РС-20 „Воевода”.

Тази ракета, както и РС12МС, е тристепенна и в много отношения прилича на нея, с изключение на полезния товар, системата за управление и платформата за разделянето на бойната глава. Далечината на полета й според открити източници е до 11 хиляди километра. От центъра на Москва тя може да стигне до Маями и Сан Франциско в САЩ. Отклоняването на ракетата от целта не е повече от 150 метра…
Новата система за насочване и управление е автономна, с използването на последно поколение апаратура.

На ракетата е монтиран комплекс от специални средства за противодействие на системите на ПРО на вероятния противник. Той е унифициран с единната платформа, която се използва за разделянето на бойната глава. Тази платформа може да достави до целта до шест отделни бойни части на бойната глава, които могат да се насочват индивидуално.

Това според експерти е потвърдено по времето на изпитателните изстрелвания и свежда до нулата вероятността да бъде унищожена от съвременните средства на ПРО.
Още една конструктивна особеност – корпусът на ракетата и приборният отсек са защитени със специално покритие, което позволява съществено да се намали негативното въздействие върху изделието, включително влиянието на поразяващия фактор на ядрения взрив.

 

Източник: Издателство „Распер“

Posted on 12.05.2016, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО, Наука и технологии and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: