ТПИП – „Троянският кон”, който Америка натриса на Европа


ТПИП – „Троянският кон”, който Америка натриса на ЕвропаСпоред 240 страници конфиденциални преговорни документи, свързани с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), които изтекоха чрез „Грийнпийс” в Холандия, администрацията на Обама е прилагала натиск върху Европейския съюз да разреши вноса на месо третирано с хормони и генномодифицирани храни. Това е трябвало да стане в замяна на облекчаване на американските тарифи за внос на европейски автомобили. Критиците на ТПТИ твърдят, че партньорството не е нищо повече от напомпаното другарче на Транстихоокеанското партньорство (ТТП), доколкото се предоставят неограничени правомощия на мултинационални корпорации да отменят национални и наднационални закони. Това включва както законите на всяка една отделна страна-членка на Европейския съюз (ЕС), така и регулациите на самия ЕС.

Някои страни-членки са все по-критични към последиците от ТПТИ за 508-милионното население на Евросъюза, което алчните, корумпирани и относително нерегулирани американски корпорации привиждат като потенциални консуматори. След оповестяването на документите за ТПТИ, в интервю за вестник Sud Ouest френският министър на търговията Матиас Фекл казва: „Европа предлага много, а получаваме твърде малко в замяна. Това е недопустимо”. Фекл добавя, че това, което е ТПТИ в сегашния си вид е лоша сделка.

Фекл и други европейски политици са обезпокоени, че здравеопазването и околната среда в Европа ще са първите жертви, ако на американските корпорации бъде разрешено грубо да потъпчат съществуващите европейски мерки за опазване на природните ресурси, за безопасност на храните и за обществено здраве. 

Редица френски политици, сред които Фекл и министър-председателят Манюел Валс, предупреждават, че Франция може да прекрати своите преговори за свободна търговия с Вашингтон заради сегашните проблеми с ТПТИ и американското упорство.

Никой не подкрепя ТПТИ повече от инсталирания от Уолстрийт Барак Обама. Причината, поради която Доналд Тръмп и Бърни Сандърс пожънаха толкова голям успех, изправяйки се пред статуквото в техните политически партии е, че американската общественост – и дясна, и лява, и центристка – се противопоставя на подкрепяните от Обама договори за свободна търговия. Тази част от обществото, която е против договорите за свободна търговия, а именно голямата част от американците, оттегли доверието си към кандидата за президент на Демократичната партия Хилъри Клинтън. Това важи и за всички кандидати на Републиканската партия, включително за Тед Круз, Джон Касич и Джеб Буш, които са се облагодетелствали от финансовата подкрепа на мегакорпорации, седящи зад ТПТИ, като „Голдман Сакс” и „Монсанто”.

Сред основните мишени на САЩ в техните тайни преговори с ЕС по отношение на ТПТИ са европейските потребителски центрове, които защитават половин милиард европейски граждани от вредни химикали и други субстанции в храната и останалите продукти. Например САЩ няма нищо против оловото и 1296 други познати канцерогенни вещества да бъдат влагани в козметиката. ЕС забранява използването на животни за тестването на козметика, но Щатите не го правят. Показателен е фактът, който разкриват изтеклите документи, че компании в сферата на химическата промишленост са участвали като консултанти в преговорите за ТПТИ.

Обама, който е пионка в ръцете на Уолстрийт, предупреди Обединеното кралство, че ако гласува „за” излизането си от ЕС на предстоящия референдум, ще отиде в края на опашката на преговорите за отделно споразумение за свободна търговия със САЩ. Американският президент отправи подобни заплахи и към Шотландия, преди нейния референдум за независимост през 2014 г.

Британците с право са загрижени за това, че откриването на възможност за предоставяне на здравни услуги от американски фирми във Великобритания може да доведе до приватизацията на Националната здравна служба. Подобни планове да се даде свободен достъп на американски фирми в сферата на образованието и водоснабдяването във Великобритания, може да доведе до повишаване на таксите в двата сектора. Националните системи за здравеопазване в целия ЕС за заплашени от приватизация, ако американските транснационални компании се настанят и започнат да слагат надценки за здравни услуги и лекарства по предписание. Американците видяха как това се потвърди със здравната реформа на Обама („Obamacare”), с която се въведе равен достъп до здравеопазване и същевременно се увеличиха здравните вноски на пациентите.

Публикуването на документите по ТПТИ предвещава големи проблеми и за германския канцлер Ангела Меркел. Осветяването на факта, че Америка притиска Европа в преговорите за TПТИ се случи седмица след като Меркел, застанала рамо до рамо до Обама, се изказа ласкаво за TПТИ по време на международно търговско изложение в Хановер.

Същината на документите, свързани с ТПТИ показва, че Меркел е нещо като любимия пудел на САЩ, при това много по-послушен отколкото изглеждаше досега.

Преди тези 240 страници да станат публично достояние, законодателите от двете страни на Атлантика имаха възможност да четат документите за търговския пакт в специални защитени стаи с уговорката, че якетата, куфарчетата, телефоните и други видове електронни устройства ще бъдат предадени на пазачи, които ще наблюдават законотворците по време на максимално допустимото време за четене от два часа. На законодателите бе забранено и да говорят за съдържанието на тези документи. Ограничението да коментират спорните документи, засягащи световния елит, се превърна в стандарт за упражняване на власт не само от двете страни на Атлантика, но и по целия свят.

Властите в европейските държави, които се противопоставят на технологията за добив на шистов газ („фракинг”) от американските компании, в рамките на ТПТИ може да се окажат безсилни да спрат процеса. Хората в България, Литва и Белгия могат да се окажат в същото положение, като хората в Пенсилвания, където от чешмите бълват пламъци.

Съпротивата срещу ТПТИ обединява не само леви и десни европейски политически лидери. Трансатлантическото партньорство не се възприема добре и от американски политици, които са наясно с потенциалните опасности, които то създава. Например, в някои щати има установени от закона клаузи за даване на предимство на американски компании при провеждане на обществени поръчки за доставка на стоки и услуги. Ако ТПТИ бъде наложено, тези клаузи ще отпаднат, като по този начин ще се позволи на румънски или полски предприемачи например да се състезават за изпълнение на проект по изграждането на язовир в Айдахо или за договор за строителството на мост в Мейн. Тази перспектива не се ползва с голяма популярност сред малките и средните американски фирми, нито сред организациите в сферата на здравеопазването, трудовата безопасност и опазването на околната среда в Щатите. Дори Върховният съд на САЩ може да се окаже с вързани ръце пред върховенството на ТПТИ.

Онези, които разкриха документите свързани с ТПТИ са прозрели опасностите, които поражда договорът както за европейците, така и за американците. В духа на тенденцията за оповестяване на всички класифицирани документи, независимо от буквата на закона, тези, които направиха материалите публично достояние може окончателно да забият кол в сърцето на партньорството. Да се надяваме, че същото ще се случи и със също толкова вредния ТТП.

 

Източник: Strategic Culture
Превод: Десислава Пътева

http://a-specto.bg

Реклами

Posted on 11.05.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: