Кой започна втората студена война?


Кой започна втората студена война? На първи май 2016, за втори път през последните две седмици, руски изтребител Су-27 прелетя в опасна близост до американски разузнавателен самолет RC-135, извършващ мисия в небето над Балтийско море. През април пък, руски бойни самолети на два пъти доближиха плътно американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“, плаващ в Балтийско море, в близост до руския анклав Калининград.

Посланието на Владимир Путин към Вашингтон е ясно: дръжте разузнавателните си самолети и бойните си кораби далеч от нас. Както изглежда обаче, ние, американците все още не сме го осъзнали.

Пак на 1 май, заместник държавният секретар по отбраната на САЩ Робърт Уорк обяви прехвърлянето на 4000 военнослужещи на НАТО, включително два батальона на американската армия, в държавите от Прибалтика и в Полша, с цел разполагането им по границата на тези страни с Русия. Според Уорк, Москва провежда учения с участието на значително военни сили плътно до границите си, което уж свидетелства за нейното „изключително провокативно поведение“.

Как обаче, разгръщането от страна на Русия на войски на собствената и територия може да се смята за „провокация“, а появата на американски военни части буквално в руското „предверие“ – не? Струва ми се, че преди да сме стигнали до пряк сблъсък с руснаците, не би било зле да проверим, какви карти държим в ръцете си.

Германия следва да предостави един от четирите батальона, които ще бъдат изпратени в Прибалтика и Полша. Според една анкета, проведена в края на април от Bertelsmann Foundation, само 31% от германците подкрепят изпращането на немски войници по границите на балтийските държави и Полша с Русия, докато 57% са против, макар че условията на договора за НАТО го позволяват.

Проведеното през миналата 2015 проучване на The Pew Research Center пък показва, че мнозинството италианци и французи също се обявават против евентуални военни действия срещу Русия, ако тя създаде някаква заплаха за сигурността на Естония, Латвия, Литва и Полша. Тоест, ако се стигне до война в прибалтийския регион, нашите европейски съюзници предпочитат ние, американците сами да се оправяме с това.

Независимостта на балтийските постсъветски държави беше сред най-забележителните постижения след края на студената война. Кога обаче тя стана толкова жизненоважна за САЩ, че за гарантирането и сме готови да започнем война с Русия? Възможно е Путин да заема водеща позиция в класацията на враговете на елита във Вашингтон, но нека се опитаме да погледнем на света през неговите очи.

Когато Роналд Рейгън се срещна с Михаил Горбачов през 1986 в Рейкявик, Путин беше на 33, а съветската империя се простираше от Елба до Беринговия пролив и от Арктика до Афганистан. Руснаците действаха активно в цяла Африка и проникнаха в Карибския басейн и Централна Америка. Съветският съюз беше световна свръхдържава, постигнала паритет със Съединените щати.

Сега нека видим, как се промени оттогава насам светът за Путин и за Русия. Когато сегашният руски президент навърши 40 години, Червената армия започна своето „наполеоновско“ отстъпление от Европа, а собствената му страна се разпадна на 15 части. В момента, когато Путин пое властта в Кремъл, СССР беше загубил една трета от територията си и половината от своето население.

В миналото Черно море беше „съветско езеро“, а днес на северното му крайбрежие се намира прозападно настроената Украйна, на източното – враждебната на Русия Грузия, а на западното двама бивши руски съюзници от Варшавския пакт – Румъния и България, станаха част от НАТО.

Путин видя, как НАТО, напук на клетвените уверения дадени навремето на Горбачов, включва в състава си цялата Източна Европа, която Русия напусна, както и три бивши републики от някогашния СССР. В същото време руският президент слуша постоянните призиви на американските ястреби, които искат да включат в НАТО още три бивши съветски републики – Украйна, Грузия и Молдова – стъпка, очевидно насочена срещу Русия.

„Москва не прие предложението ни за партньорство – твърди командващият обединените сили на НАТО генерал Филип Брийдлав – а вместо това предпочете войнствения път“. Защо обаче смятаме, че Путин следва да тълкува неумолимия източен марш на НАТО като „протегната ръка за партньорство“? Ако ние бяхме загубили студената война и руски разузнавателни самолети бяха започнали да патрулират в близост до Пенсакола, Норфолк и Сан Диего, как биха реагирали американските пилоти на F-16? Ако видим, че Мексико, Канада, Куба и повечето южноамерикански държави са станали част от враждебен на САЩ военен съюз и на тяхна територия са разположени руски бази и войски, дали бихме тълкували това като „протегната ръка за партньорство“ от страна на Москва?

Истината е, че в момента се сблъскваме с оправдания гняв и негодувание на руския народ, породени от начина, по който се отнесохме със страната му след краха на съветската империя. Нима не отхвърлихме протегната приятелски ръка на руснаците, когато взехме решение да работим за създаването на „еднополюсен“ свят, да водим „голяма имперска игра“ и да наложим на останалите своята „доброжелателна глобална хегемония“?

Затова, ако действително сме свидетели на втора студена война, нима наистина вярваме, че неин инициатор е Русия, а не ние, самите?

 

Написано от Патрик БЮКЕНЪН*

* Авторът е известен американски геополитик, бил е съветник не президентите Никсън и Рейгън и кандидат-президент в предварителните избори на Републиканската партия

Източник: сп. „Геополитика“

Posted on 07.05.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Моите уважения към господина. Повечето неща му звучат логично. Обаче има един въпрос, който според мен е поставен неправилно. “ Ако ние бяхме загубили студената война…“ Нима на уважавания геополитик не му е ясно, че подобна формулировка не само не е вярна, но и че не е възможна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: