Nation: НАТО около границите на Русия напомня нацистка Германия


Nation: НАТО около границите на Русия напомня нацистка Германия«Възможна ли е война с Русия?» — този въпрос стана тема на поредната дискусия между американските историци, занимаващи се с историята на Русия и СССР, Стивън Коен и Джон Батчелър. Според наблюденията на Коен, «последните две седмици администрацията на Обама подрива сътрудничеството с Москва по трите фронта на студената война», съобщава Nation.

Отказвайки да приемат напълно убедителният, според Коен, аргумент на Путин за това, че само сирийската армия и нейните съюзници се борят ефективно по места срещу ИД, Вашингтон и неговите послушни медии осъждат сирийско-руската военна кампания срещу «умерената опозиция», голяма част от чийто членове се считат за джихадисти.

Това, както твърди Коен, поставя под заплаха женевските мирни преговори.

По отношение на конфронтацията в Украйна Стивън Коен съобщи следното: надежда за приключване на гражданската и хибридната война, зародила се в резултат на подписването на Минските споразумения, беше саботирана в ООН, когато постоянният представител на САЩ към ООН Саманта Пауър настоя за връщането на Крим в състава на Украйна.

Макар, както уточнява Коен, Крим въобще да не е споменат в тези съглашения. Болшинството в Европа е за прекратяване на санкциите срещу Русия, а администрацията на Обама, според Коен, активно работи срещу това.

В същото време, припомня професорът по история, НАТО начело със САЩ продължава да натрупва мощ на сушата, във водата и във въздуха около руските граници

Не е изненадващо, че Москва отговаря на това, изпращайки самолетите си да разгледат американския военен кораб, намиращ се недалеко от руската военна база в Калининград.

Но Вашингтон и Брюксел, значително усилвайки военното си присъствие около руските граници, обвиняват Москва в «провокации срещу НАТО».

Интересно, недоумява Стивън Коен, кой кого в дадения случай провокира?

Подобни действия на НАТО, добавя той, напомнят на гражданите на Русия за нахлуването на нацистите през 1941 година — последният път, когато подобни враждебни сили са били мобилизирани около границите на страната.

Коен се интересува, вървят ли НАТО и САЩ към война с Русия съзнателно или несъзнателно, като «на сън», — пише  Nation.

 

Автор: Петя Паликрушева

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 06.05.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: