Шойгу: Русия вижда в АСЕАН ключов партньор в сигурността


Шойгу: Русия вижда в АСЕАН ключов партньор в сигурносттаРусия разглежда страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия — Association of Southeast Asian Nations) като ключови партньори в гарантирането на сигурността в Азиатско-Техоокеанския регион, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, откривайки заседанието на министрите на отбраната на Русия и на страните от АСЕАН.

Той отбеляза че асоциацията е една от най-успешните регионални организации, ядро на интеграционните процеси в Азиатско-Техоокеанския регион и напомни, че под егидата на АСЕАН са създадени и успешно работят такива механизми като Източноазиатската среща на високо равнище, Регионалният форум за сигурност, Съвещанието на министрите на отбраната на страните от АСЕАН с партньорите по диалог.

Развитието на сътрудничеството с държавите от АСЕАН в различни формати е един от нашите приоритети, подчерта руският министър и добави, че асоциацията е сред ключовите руски партньори за формиране на архитектура на равна и неделима сигурност и устойчиво развитие в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Русия и страните от АСЕАН ще набележат дългосрочни цели в сътрудничеството между тях в политическата, икономическата и хуманитарната сфера на предстоящата среща на високо равнище в Сочи. Шойгу напомни, че през тази година се навършват 20 години на партньорството между Русия и АСЕАН.

Той заяви: „За изминалите години направеното не е малко. Сега главната задача е да се обобщят постигнатите резултати и да се определят дългосрочните цели във всички области — политическа, икономическа, хуманитарна. Те ще се обсъждат активно на предстоящата среща на високо равнище Русия-АСЕАН”.

Министърът подчерта, че разглежда срещата на военните министри като важен принос в подготовката на юбилейното заседание на държавните глави.

Шойгу предложи на министрите да обменят мнения по най-острите международни и регионални проблеми на сигурността, да сверят подподите към тяхното решаване, да набележат пътища за укрепване на сътрудничеството по линията на военните ведомства.

Заседанието на министрите на отбраната на Русия и АСЕАН преминава в навечерието на срещата на високо равнище РУСИЯ-АСЕАН, която ще се проведе в Сочи на 19 и 20 май.

 

Източник: Автор „Русия днес“

Posted on 03.05.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: