Старите руски МиГ-29 и Су-27 са с по-добри характеристики от най- новият американски Ф-35


Старите руски МиГ-29 и Су-27 са с по-добри характеристики от най- новият американски Ф-35Могат ли съветски изтребители като двумоторният МиГ-29 („Фулкръм“) или по-големият Су-27, да превъзхождат най-новия американски модел Ф-35 „Мълния“ II?

Да, според Бил Френч, анализатор по политиките към американската компания Национална мрежа за сигурност, която подкрепя прогресивните политики за отбрана. Френч е автор на доклад, публикуван от организацията във вторник и озаглавен „Гръм без мълния: високите разходи и недостатъчните ползи от програмата Ф-35“. Заглавието се заиграва с официалното име на изтребителя – „Мълния“ II.

Докладът излиза месец след новината за вътрешно преразглеждане на програмата от Пентагона, в което се описва подробно как един Ф-16 се е справил по добре от Ф-35 при симулация на въздушен бой.

В проучването си Френч пише, че Ф-35 се представя съвсем малко по-добре, отколкото Ф-16, Ф-18 и AV-8B „Хариър“ – военните самолети на САЩ, които трябва да замени. Нещо повече, анализаторът сравнява мощността, маневреността и максималния полезен товар на петото поколение стелт изтребител с характеристиките на старите руски самолети.

МиГ-29

Ето какво пише той:

„Експлоатационните характеристики на Ф-35 също изостават в сравнение с вече използвани от ВВС по цял свят чуждестранни изтребители от четвърто поколение като руските МиГ-29 и Су-27 (произвеждан също и от Китай). Това са самолетите, срещу които Ф-35 най-вероятно ще се изправи във въздуха, при конфликт със силен противник. В сравнение със Су-27 и МиГ-29, Ф-35 очевидно отстъпва по отношение на крилното натоварване (с изключение на Ф-35 C), звуковото ускорение и тягата към теглото. Всички варианти на Ф-35 са и със значително по-ниски максимални скорости – 1,6 мах за Ф-35, докато Су-27 е с 2,2 мах, а МиГ-29 с 2,3 мах.

Симулациите във въздуха рисуват дори още по-мрачна картина. През 2009 г. американските ВВС и специалисти на компанията „Локхийд Мартин“ посочиха, че Ф-35 се очаква да постигне съотношение на удар само от 3:1 срещу старите МиГ-29 и Су-27, въпреки предимствата си в стелт технологията и авиационното оборудване. Резултатите от други симулации са били и далеч по-лоши. В симулация на подизпълнителя RAND Corporation Ф-35 губи с 1:2,4 от китайския Су-35. Това означава, че за всеки свален Су-35 падат повече от два изтребителя Ф-35. Докато тези симулации вземат предвид множество фактори и включват предполагаеми условия за въздушния бой, те все пак подчертават необходимостта от скептицизъм, когато говорим за бойните възможности на Ф-35.

За съжаление, данните за чуждестранните изтребители пето поколение са недостатъчни, за да направим реална съпоставка. Знае се, че три такива самолета се разработват в момента: руският ПАК ФА и китайските J-20 и J-31.“ 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 03.05.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: