Реакцията на Русия по повод експанзията на НАТО (видео)


Реакцията на Русия по повод експанзията на НАТО (видео)САЩ и Русия заговориха за нова Студена война на фона на засилването на присъствието на НАТО в Черно море и Прибалтика.

Началникът на руската армия Сергей Макаров нарече експанзията на НАТО процеси, описани като «Студена война 2.0».

В същото време главнокомандващият на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав заяви, че Вашингтон трябва да използва повече спътници и други средства за следене на Русия и нейните въоръжени сили, говорейки открито за нарастваща заплаха от Москва.

В интервю за „Уолстрийт джърнъл” главнокомандващият казва, че САЩ започват да увеличават броя щатни анализатори в разузнавателните служби, които се занимават с Русия.
В годините на Студената война те са 13 хиляди, а преди три години са едва хиляда.

Като потвърждение на това, че все по-често се говори за нова Студена война, днес и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Желязна завеса, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва.

 

«Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили», каза той и поясни, че НАТО не се кани да разполага там за постоянно хиляди войници.
Столтенберг съобщи, че понастоящем Алиансът не вижда опасност от нападение срещу някоя страна членка на НАТО.

 

Според него НАТО трябва да се придържа към двоен подход спрямо Русия.

 

«От военна гледна точка ние трябва да бъдем решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия», подчерта той.

 

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа Бридлав заяви наскоро, цитиран от вестник «Индипендънт», че е нужно да се върнат разузнавателните самолети U-2 за наблюдателни операции над Русия.

Тези самолети активно се използваха от американските военновъздушни сили по време на Студената война.

Генерал Бридлав се оттегля от поста през тази пролет и ще бъде сменен от американския генерал Къртис Скапароти. Той определя Русия като „дългосрочна заплаха за съществуването на САЩ“.

В същото време отговорът на действията на НАТО не закъсня — генерал-полковник Макаров обясни, че Русия ще предприеме стъпки, за да гарантира своята сигурност.
Коментарът му дойде по време на Петата международна конференция за сигурност в Москва.

Всичко това става на фона на разполагането от Вашингтон на два супер съвременни изтребителя към Черно море, на фона на заявката, че НАТО ще разширява морското си присъствие през България, Румъния и Турция. Изтребителите Ф-22 са неуловими за радарите.

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 03.05.2016, in Видео, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: