Има нещо гнило в американския капитализъм


Има нещо гнило в американския капитализъмСъединените щати вече не упражняват властта в нейните конституционни и традиционни функции,политическата система е парализирана,държавния апарат е зависим.И Републиканската и Демократическата партия са зависими от частните интереси на едни и същи групи, които финансират техните кампании.
Държавата не се управлява от Президента и Конгреса, а от клубове,кланове,банкови и корпоративни лобисти,расте влиянието на мощни групи,защитаващи специфични интереси като:“Уолстрийт“,Федералния резерв,Пентагона,Еврейското лоби,Агробизнесът,Големите корпорации,Специалните служби,(Съвет за национално разузнаване ;Централно разузнавателно управление (ЦРУ);Национална служба за прикритие;Федерално бюро за разследване (ФБР) ;Агенция за национална сигурност и още двадесетина разузнавателни агенции и служби),ВПК,Фармацевтичната индустрия, Застрахователните компании.
Прави се опит да се възродят времената на Клинтън с Рокфелер,“Уолстрийт“ и банките, особено ако Тръмп не успее да ги препъне.
„Китай изнасилва САЩ с търговската си политика“, заяви вчера Доналд Тръмп.
Според Тръмп, Китай манипулира валутата си, за да направи своите стоки по-примамливи.
Той определя това като „най-голямата кражба в историята на света“. Милиардерът обещава на избирателите си, че ще договори по-добра сделка с Китай, „която ще помогне на американския бизнес и работници да се конкурират“. В плана си Тръмп посочва още, че веднага ще обяви Китай за „валутен манипулатор“ и ще сложи „край на нелегалните субсидии за износ и разпуснатите стандарти за труд и околна среда“.
Китай отговори лаконично. Премиера Ли Къцян реагира:“Изборите в САЩ са много оживени и привличат окото“.
Американският капитализмът се превърна в несигурен и съмнителен,a резервите за съхранението на системата са недостатъчни.Реалната икономика отстъпи на финансовия сектор.Банки, взаимни фондове и инвестиционни фирми,вместо да гарантират спестяванията,преразпределят социалното богатство в собствен интерес.
Финансовата система не стимулира икономическото развитие, лихвите са близки до нулата.
Във Вашингтон вече никой вече не говори за благоприятните ефекти на безпроблемното движението на капитали. Проблем е дългосрочната стагнация и липса на ръст, малко по-далеч от абсолютната нула.
Нови инициативи за икономически растеж липсват,бизнеса трудно инвестира в ново оборудване.Средната класа намалява,расте пропастта между богати и средна класа.
Заплатите трудно стигат за ипотеката и обикновения живот,а спестовните сметки не носят никакъв доход.
Американската армия е все по-малко ефективна в световните конфликти, а Вашингтон все по-трудно „налага волята си“ над другите държави: Русия,Китай,Саудитска Арабия,Иран,
Израел,Индия,Афганистан,Турция,Сърбия,Сирия,Ирак.
Засега се справя само с Европа.
САЩ не могат да трансформират мощта си в нещо напомнящо успех.

В епохата на глобализацията трансатлантическите корпорации,основно американски,
играят сериозна роля. Тяхното влияние в управлението на Щатите е  значително и опасен порок на системата. Сега искат да управляват и Европа с Трансатлантическото търговско споразумение.
Медиите в САЩ играят ролята на министерство на пропагандата от времето на Гьобелс и Третия Райх.
Няма независим вестник или телевизия в Щатите. Над 90 процента от печатните и телевизионните медии са концентрирани в ръцете на шест  компании. По времето на Буш и Националното обществено радио загуби своята независимост.
Няколко стотин богати и още по-богати хора,наскоро видяха,че в съвременния капитализъм е останало прекалено малко за хората със средни и ниски доходи. Домакинът на срещата им Лин Форестър де Ротшилд заяви, че е „притеснена за социалното сближаване и отбеляза, че гражданите „са изгубили доверие в правителствата си“.
Има друга подобна група,която не се притесняваше.Финансовият свят беше изненадан от официално изявление на клана Рокфелер за излизането им от бизнеса с нефт и газ,при положение на тоталния им доскоро контрол над целия пазар.От 1870 г., годината на основаването на „Стандарт ойл”, Рокфелерови държаха  плана за налагане на световен пазарен монопол в сферата на горивата до 2016 год.
Forbes: нефта е основен кандидат за възможност на срив в икономиката на САЩ.Цената може да скочи повече, от очакваните 40-60$, и това представлява сериозен риск за Съединените щати, според Брад МакМилън.
CNBC: Пазарът на петрол в САЩ и някои други страни може да не бъде в състояние да се адаптират към повишеното търсене.
За установяване на контрола,Рокфелерови минаха през Първата и  Втората световни войни,разпалиха или помогнаха за доста конфликти,за падане на държави или само глави,цветни, арабски и други „революции“,някои успешни други-не.
Ротшилдови, които често също са били радикални  в провеждане на „бизнеса” в Европа, Русия (големи стари приятели още от времето на Ленин), САЩ и къде ли не,този път изглежда използваха  капитала си по-ефективно.
Активната конкуренция между, да ги наречем условно групите на Рокфелер и Ротшилд в тази област започнва около 1994-95 година,когато се заговори отново за Ентропния предел.
Рокфелер заложи  на шистовия газ, разработиха  планът „Арабска пролет”,а след подпалването на Северна Африка и Изтока, беше пуснат и проекта „ИД”.Много големи пари, на доверчиви вложители потекоха към Рокфелер и малко по-късно изчезнаха във фалиралите шистови компании. Трагична е съдбата на  шистовите и дълбоките шелфови производители въпреки усилията на САЩ в тази посока.
Само през 2015 г. в САЩ са фалирали над 15% от конвенционалните производители на петрол, сочат данни на федералния регулатор.
Очакванията процеса да продължи и до края на 2017 г. и да изчезнат общо 65% от американските производители.
Отлично въоръжени частни армии под лозунга за  „Световен халифат” завладяха нефтените залежи на Либия, Сирия и Северен Ирак,Сирия.
А „лудият“ Асад им пречеше.
САЩ водиха „страшна война с големи високоточни, точкови бомбардировки“,а добивът на „черното злато” не  спиря и няма поразена рефинерия,склад или тръба.Големи майстори са американските летци да не уцелят макар и един подобен обект.
Нефта, от тези райони през Турция,(видяхме керваните автоцистерни на сателитни снимки,каквито само Вашингтон не бе заснел),попада  на  танкери.Говори се,за сметки на сина на Тайип Ердоган,но никой на ги е разкрил.
После дойдоха руснаците и развалиха хубавата работа.Руската армия  спря кранчетата на клана Рокфелер и не само, пресече нефтените потоци от Сирия и Северен Ирак към Турция и прекъсна до голяма степен доставка на  „бежанци” към Европа. Според в-к „Курир” всички тези бежански потоци по балканското направление се финансират изключително чрез правозащитните организации под патронажа на Ротшилд.Дори обвиниха Отворено общество на Сорос за издаване на пътеводители. Те били поели изцяло транспортирането им в Европа по море и суша, като разходите били около 3-3.5 хиляди евро, а ако е за конкретна държава от ЕС – вече варирали от 7-до 11 хиляди евро.
Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер сервира неприятен сюрприз на Вашингтон.Той не вижда непосредствено бъдеще на Сирия без президента Башар Асад,съобщи шефа на германското министерство на външните работи, в интервю за Welt  Sonntag.
Според Щайнмайер, на преговорите в Женева „не става въпрос за скорошно  изместване на Башар Асад, като президент,а говори за създаването на ефективно преходно правителство с изпълнителни отговорности, което ще включва и представители на опозицията и на режима“-което е и тезата на Москва.
Фондации на Рокфелер и другите финансови кланове работят с Националния фонд за демокрация,финансират и насърчават различни проамерикански неправителствени организации (НПО) в държавите, в които САЩ желаят да се намесят или да свалят режим.
НПО са петата колона на Америка и носят в имената си думи като „човешки права”, „демокрация”.
В Русия и Китай имаше стотици неправителствени организации, които получаваха финансиране от САЩ,но своевременно бяха изгонени.
Фондации като „Америка за България“ и „Отворено общество“ захранват десетки хиляди чужди агенти с пари от САЩ и манипулират българските традиции, патриотизъм, история и обичаи, променят ценностите, вкарват у нас американския модел на агресия, наркотици, загуба на идеали прекъсване на корените и връзката с историята и националната гордост.

Нещо, много заприлича на провала в Украйна.За какво ли организираха Майдана?
Само да навредят на Русия и Европа ли?
От клана Рокфелер имаха надежда за нефтени и газови находища в Украйна и най-вече в Донецка област.
Любопитно е преобладаващото болшинство на имена от една семитска група сред олигарсите и в Украйна и в Русия,както и в апарата на Белия дом,независимо кой е президент?
От клана Рокфелер не само загубиха Крим,Севастопол и голяма част от Донбас,но и така важния Черноморски шелф.
Честният спекулант, (както сам се нарича) и виден рупор на клана Ротшилд, Джорж Сорос можело да инвестира $1 млрд. долара в Украйна  при условия, че западните страни помогнат на частните инвестиции там, заяви лично той в интервю за австрийския в.“Дер Щандард“.
Загубилият маса пари от залог „за“ Украйна милиардер и борсов спекулант, отправи редица призиви за  инжекция от 50 млрд. долара , която според него ЕС и САЩ спешно трябвало да направят в Киев, в своя статия за New York Review of Books.
Злите езици твърдят,че Сорос е закупил на добри цени огромни количества държавни ценни книжа на Украйна.
Друг тежък удар беше,когат през март 2015 Русия си изкупи на безценица голяма част от нефтените и газовите активи, които се намираха в ръцете на западни финансисти.Това стана благодарение на обезценяването на рублата и слухове, че акциите ще паднат. Това е една от най-сполучливите финансови операции от когато съществува фондовия пазар и съкрушителен удар за гореспоменатите финансови спекуланти и финансисти.
„Русия направи неочакван ход с коня“ – пише InSerbia. Москва успя да си върне голяма част от активите, които се намираха в ръцете на чужди собственици и спечели 20 милиарда долара само за няколко дни.
Цените на акциите на руските енергийни компании паднаха сериозно,Путин една седмица изчака,а когато цените на тези акции паднаха максимално, той заповяда незабавно да се изкупят активите, които бяха в западни финансови групи.

И във всички тези игри САЩ са маша в ръцете на мощни кланове и групировки.
Администрацията на Вашингтон натикана  в огромния дълг е принудена да се подчинява на желанията им и да отиде на ескалация на конфликта, де факто подкрепяйки неофашизма в Украйна и ИД по света.Многомилиония поток от „мигранти”,е поддържан от европейските марионетки на Рокфелер, начело с  Меркел и се създават условия за завладяването на Европа от „млади самотни и гневни мъже“ които по статистика нахлуха на континента и бяха отразени и показвани от медиите. Европейското население е успешно приспивано с приказки за човешки права и толерантност.
САЩ оказват много по-сериозен натиск върху ЕС в  преговорите по TTIP, отколкото се смяташе досега, съобщава германският вестник Süddeutsche   Zeitung,като цитира секретни документи, предоставени от Greenpeace.
Вашингтон заплашва да  намали на вноса от ЕС на автомобили, ако ЕС откаже да купува скандалните ГМО американски  селскостопански продукти и демонстрира неудовлетвореност от политиката на Европейския потребителски център, който действа срещу разпространението в Европа на генетично модифицирани храни и месо с хормони.

Икономически реформи в САЩ вече няма да са достатъчни и ефективни.
Ограничаване на висшата финансова олигархия,единствено може да спаси САЩ и да ги върне към капитализма на реалната икономика.
Необходим е нов „Граждански договор“ и нов политически съюз срещу властта на клановата,финансово-банкова олигархия.

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg

Реклами

Posted on 03.05.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

 1. Атанас Шалапатов

  Хаджун Джанк(професор в Кеймбридж) в книгата си “23 неща които не се казват за капитализма“ добре е обяснил

  В книгата на проф.Иван Ангелов “Свет.иконом.криза и България“ също добре обяснява и за “бизнес кризите“ на капитализма но бърка малко за справянето с тях защото не съзнава системната криза – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027

  Световната финансово-икономическа система е грешна и затова ми харесва как е казано “За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)
  това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.“

  Неолиберализма в икономиката особено във финан.капитализъм е престъпление срещу човечеството

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: