Мигрантите търсят нови пътища през Балканите


Снимка: АФП

Снимка: АФП

След прекарани седмици пред затворената граница в Северна Гърция, мигранти и бежанци търсят нови, незаконно пътища да влязат в Македония, преминавайки през гори и изказвайки хълмове под прикритието на нощта.

След залез слънце в събота репортер на Ройтерс стана свидетел как група от около 70 души премина от Гърция в Македония на място, където няма телена ограда между двете страни. Те на бегом са влезли и излезли от гора, криейки се от властите.
Това е станало на приблизително 20 км, или четири часа ходене пеша от Идомени – разпростиращия се палатков град, приютил хиляди бежанци и мигранти, блокирани от последователното затваряне на границите по Балканския маршрут през февруари.
И други в лагера обмислят своите възможности да напуснат Идомени и да намерят уязвими места по границата за преминаване на Балканите, предпочитаният маршрут към Западна Европа.
„Няма други решение“, казва Мутаз, сириец от Алепо. „Нека другите да се поставят на мое място, какво биха направили с живота си на наше място? Ще им хареса ли, какво се случва и какво те виждат?“, пита той.
Хуманитарни организации предупреждават, че условията за живот в лагера в Идомени са отчайващи.
Друг сирийски бежанец от Дамаск казва, че ще се опита да пресече намиращата се далеч на запад албанска граница.
„Има шанс да се попадне там през македонския маршрут, но македонските военни връщат“, разказва той.
Някои хора предприемат дългото и мъчително пътуване сами. Други търсят трафиканти, които вземат между 350 и 600 долара на човек за да прекарат хората през границата.
Милион мигранти, много от които бягащи от Сирия, Ирак, Афганистан и други държави с въоръжени конфликти от Близкия Изток, Азия и Африка, навлязоха в Европа през Гърция през миналата година. Над 10 200 души лагеруват в палатки на полето край Идомени. Гръцките власти многократно поискаха от бежанците и мигрантите да се преместят в организираните центрове за прием и регистрация в страната.
Миналият месец Турция и Европейския съюз сключиха спорен договор, целящ да спре притока на незаконно мигранти от Турция в Гърция в замяна на финансови и политически отплати за Анкара.
В момента има растящи опасения, че мигрантите ще започнат да използват Италия като врата към Европа след договора ЕС-Турция, след като повече лодки ще се насочат натам от Северна Африка, а дори и през Адриатическо море от Балканите, след затварянето на Балканския маршрут.

 

Източник: Информационна агенция „Фокус“

http://www.focus-news.net

Posted on 01.05.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: