Хагски съд извади на светло машинациите на Ходорковски


Хагски съд извади на светло машинациите на ХодорковскиАрбитражът отсъдил, че Москва дължи на мошениците 50 млрд. евро, бе обявен за некомпетентен

Хагски съд в сряда отмени решението Русия да изплати 50 млрд. евро на бивши акционери в петролната компания ЮКОС, съобщи руският тв канал „Русия 24″. Преди това Международен арбитраж бе издал присъда с тази сума ищците да бъдат компенсирани за т.нар. експроприация на ЮКОС.

В хода на обжалването на решението обаче Москва успя да докаже, че спорът е вътрешно руски и холандският арбитраж въобще не е имал право да го разглежда.

Именно такова бе и решението на по-вишестоящия Окръжен съд на Хага. Основното заключение бе, че ищците нямат право да изискват от Русия сумата от 50 млрд. долара, техните обвинения бяха обявени за голословни, а претенциите им за неоснователни.

Наблюдатели веднага нарекоха това решение „историческо”, тъй като за първи път в историята Хагски съд взе решение в полза на Русия.

От самото начало европейските съдии бяха решили, че лесно ще осъдят Русия, позовавайки се само на един параграф от Европейската енергийна харта, без да се интересуват от факта, че Москва не е ратифицирала този документ.

Решението на арбитража бе обявено точно в момента, когато се подготвяше въвеждането на санкции срещу Русия през лятото на 2014 г.

Сметките на политически скроения арбитраж обаче се оказаха криви. В огласеното в сряда съдебно заключение се казва: „Съдът стигна до извода, че решението на арбитража противоречи на руското законодателство. Хагският съд отчете факта, че РФ е подписала, но никога не е ратифицирала Енергийната харта. Съдът стигна до извода, че арбитражът може да бъде смятан за некомпетентен”.

Оттук нататък няма правни основания за блокиране на руско държавно имущество в чужбина по искане на бившите акционери на ЮКОС, твърдят експерти. Все още в някои страни остава блокирано имущество и съдебни дела на места продължават да се водят.

„Затова наетите от Русия юристи и други специалисти ще продължат да работят и процесите ще се развиват вече по друг начин”, заяви зам.-министърът на финансите Сергей Сторчак.

„Това дело беше чисто политическо и решението на Хагския окръжен съд го върна в руслото на правото, където Русия вече може да отстоява позициите си”, отбеляза председателят на Комисията по конституционно законодателство Андрей Клишас.

Юридическата развръзка по т.нар. дело ЮКОС всъщност доказа, че акционерите в компанията фактически се опитват да използват русофобския политически параван, за да прикрият прилаганата от тях мошеническата практика.

Доказано беше, че са използвани множество фирми еднодневки, чрез които парите на руските данъкоплатци са изпращани и препирани в офшорки и че акционерите са използвали незаконни схеми за укриване на данъци.

Всъщност, бившият шеф на компанията Михаил Ходорковски, с когото на Запад се свързват много, но уви напразни, надежди за дестабилизиране на властта в Русия, сам призна истинските си цели, излизащи извън полето на правото. След произнасянето на Хагския съд той заяви, че ще продължи да работи „за смяна на режима” в Москва. Според него това съдебно решение показвало, че Западът за голямо негово огорчение „е решил да отслаби натиска си срещу Русия”.

В условията на информационна война, която сега се води срещу Русия, съдиите проявиха и професионализъм, и смелост, смята пълномощният представител на правителството на Русия във висшите съдебни инстанции Михаил Баршчевски.

„Победата на Русия в това дело е юридическа, финансова и престижна. Ние показахме, че можем грамотно да отстояваме интересите си в чисто правната сфера”, заяви той.

Не закъсняха и реакциите на западни експерти.

„Решението на Хагския окръжен съд ме зарадва. То е единствено адекватно и правилно. Преди това изискванията на арбитража ме шокираха. Сегашната присъда показва, че в Холандия най-после включиха главите си и действаха разумно”, каза политологът Кристоф Херстел.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 29.04.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: