Лавров: Владимир Путин ще посети Китай през юни


Лавров: Владимир Путин ще посети Китай през юниРуският външен министър Сергей Лавров съобщи, че руско-китайските отношения са достигнали безпрецедентно ниво и президентът на Русия Владимир Путин ще направи визита в Пекин през лятото на тази година, съобщи ТАСС .

„Ние отделихме основно внимание, включително и на приема при председателя на КНР Си Цзинпин, на подготовката на визитата на президента на РФ Владимир Путин“, съобщи Лавров.

„Подробно обсъдихме тези материали и предложения, които се готвят на ниво министерства на външните работи, както и на други ведомства, в това число и проекти на документи, касаещи развитието на нашето практическо държавно сътрудничество в различни сфери като технологиите, например, както и документи отнасящи се до оценките на ръководителите на РФ и Китай за основните тенденции в международните отношения“, съобщи Лавров.

По думите на външния министър на Китай Ван И, отношенията на РФ и КНР се развиват успешно, независимо от външните негативни фактори.

„Независимо от външните негативни фактори, ние смятаме, че руско-китайското практическо сътрудничество се отличава с висока взаимна допълняемост и особени политически преимущества. Длъжни сме да открием още по-широки перспективи, преодолявайки моментните повици“, отбеляза китайският външен министър.

Русия и Китай завършват подготовката на документ за взаимодействие по проектите Евразийски икономически форум и „Път на коприната“, съобщи още руският външен министър Сергей Лавров.

„Има механизъм за консултации между Евразийския икономически форум и Китай. В рамките на форума завършваме подготовката на документ, който лежи в основата на консултативния процес“ – каза още Лавров.

„Това ще бъде колективен документ на всички държави от Евразийския икономически форум“.

„Паралелно върви диалог на ниво заместник-министри на външните работи на Русия и Китай, посветен на съгласуването на перспективни проекти за реализация, които ние характеризираме с термина „спрежение“ – обърна внимание Лавров. – Това са проекти, разработени не като изключително руско-китайски, а като отворени и за други заинтересовани партньори.“

„Така че тези два паралелни процеса, посветени на формулиране на принципите и концептуалните рамки и вторият процес, посветен на подпомагането на тези рамки да носят конкретни проекти“, съобщи Лавров.

 

Източник: „Руски дневник“

Реклами

Posted on 29.04.2016, in Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: