Русия е против цветни революции на Балканите


Русия е против цветни революции на БалканитеМакедония все повече затъва в гражданско противопоставяне, аналогично на украинския Майдан, пише кореспондентът на вестник „Комерсант“ Генадий Съсаев в понеделник (25 април).

Насрочените за края на миналата седмица преговори във Виена между водещите македонски партии, под егидата на ЕС, бяха осуетени, а протестите на опозицията в Скопие избухнаха с нова сила. Европейският съюз заплашва Македония със замразяване на преговорите за присъединяване към съюза, а членовете на нейното правителство – с персонални санкции.

Във Виена трябваше да се срещнат две опозиционни и две управляващи македонски партии, за да се договорят за изхода на страната от политическата криза, която ескалира след решението на президента Георги Иванов да помилва 20 000 политици и чиновници, обвинени в корупция.

Македонските власти обвиняват опозицията за провалената среща в австрийската столица, защото тя продължава да настоява за отмяна на насрочените за 5 юни избори в страната. Координаторът на преговорите и комисар по разширението на ЕС Йоханес Хан обвини за неуспеха властите в Скопие, които според думите му „направили крачка назад“.

В петък вечер поддръжници на движението „Протестирам!“ завзеха една от правителствените сгради и я украсиха с различни цветове, като заявиха че провеждат „цветна революция“. По-късно протестиращите украсиха лъвовете пред сградата на Конституционния съд също с различни цветове.

САЩ и ЕС поддържат исканията на македонската опозиция и настояват за отмяна на указа на президента на Македония Георге Иванов. Дипломатически източник на „Комерсант“ твърди, че в Брюксел сериозно обмислят вариант за персонални санкции по отношение на някои членове на македонското правителство.

Москва гледа по различен начин на македонската криза. Руският посланик в Скопие Олег Щербак, заяви в интернет изданието „Нова Македония“, че поддържа решението на президента Георге Иванов за амнистия. Той назова като „единствена легитимна развръзка в тази сложна ситуация скорошни парламентарни избори“.

Този подход на практика съвпада напълно с позицията на властите в Македония. По-рано днес външното министерство на Русия направи изявление против „задействането на украински сценарий, инспириран от външни незаконни действия и преврат“.

Министерството на външните работи на Русия заяви още, че това ще доведе до „дълбоки поражения в Македония и ще дестабилизира Балканите като цяло“./ Коммерсантъ

 

Източник: http://svetoven.pogled.info

Posted on 26.04.2016, in Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: