Реформи – да, но не на гърба на хората


Реформи - да, но не на гърба на хоратаПравителството се отчете пред депутатите и защити икономическата си политика.

На Русия са й нужни реформи, но не за сметка на населението. Строго регулиране в икономиката няма да има. Властите няма да печатат пари, за да не пришпорват инфлацията и да не обезценяват доходите на хората. Такива заявления в Думата направи премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от „Вести-икономика”. Във вторник той се отчете за работата на правителството и отговаря на въпроси на депутатите, които засягаха индексацията на пенсиите, помощите за майките, заместването на вноса с руска продукция, военно-промишления комплекс, здравеопазването.

Кабинетът присъства в пълен състав в пленарната зала на Думата. Задължението на министрите да се отчитат пред законодателите е записано в Конституцията.

„През 90-те години Русия не би могла да понесе едновременно срив на цените на нефта, западните санкции и прекратяването на външното кредитиране. Сега обаче страната издържа и се развива”, заяви Медведев. Според него това е обща победа на правителството и парламента и означава, че Русия е способна да разкрива и развива своите вътрешни източници и резерви.

„Наистина, това става трудно и не така бързо. Но никой не можа да ни постави на колене. Ние, за разлика от някои държави, не стоим с протегната ръка, както през 90-те години, да чакаме да дойде някой началник от МВФ, за да го молим за пари, за да свържем бюджета. Успяхме дори да избегнем коригиране на бюджета за тази година, колкото и това да изглеждаше неизбежно”, каза премиерът.

Депутати отбелязаха, че дори европейски страни със силни икономики водят крайно рестриктивна политика, режат социалните програми, увеличават пенсионната възраст. На този фон правителството обсъжда пътищата за индексиране на пенсиите в пълен обем. Независимо от сложната ситуация ще се запази високото равнище на социална подкрепа за населението. Миналата година близо един милион граждани са получили високотехнологично лечение. Медведев припомни, че до неотдавна такива медицински услуги руснаците са можели да получат само в чужбина. Наред с това е постигнат забележителен резултат в увеличаване средната продължителност на живота до над 71 години — най-високият показател за цялата история на страната. Само преди няколко години мнозинството от мъжкото население не доживяваше и до 60 години.

Много бяха упреците към работата на правителството в сферата на подобряване на бизнессредата. Според лидера на партията „Справедлива Русия” Сергей Миронов страната има потенциал за 6 – 8-процентен растеж през близките 5 – 7 години, ако държавата подкрепи по-активно руския бизнес с достъпни кредити, но тя не предприема подобни стъпки в тази насока. Същите критики бяха отправени и от страна на КПРФ.

„Инфлацията в Русия през последните години достигна 8 процента, но не и 14 на сто, както беше в предишни периоди. Така или иначе, сега тя вече навлезе в тенденция към намаляване. Когато успеем да я понижим до приемливи размери, тогова ще можем да отпускаме по-евтини кредити”, отговори премиерът.

За пореден път бе повдигнат въпросът за връщане на прогресивния данък. За такава стъпка настояват депутатите от „Справедлива Русия” и КПРФ.

„Отлично помня времето от 90-те години, когато беше в сила именно тази форма на облагане. Тогава данъците се укриваха, заплатите се раздаваха в пликове или въобще не се плащаха. Не искаме да се връщаме към тези сиви схеми”, категоричен бе Медведев.

 

Източник: http://www.rusiadnes.bg

Posted on 23.04.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: