Пак италианско участие в „Северен поток-2“


Пак италианско участие в "Северен поток-2"Русия смята да предложи на италианската компания Saipem договор за полагане на газопровод по дъното на Балтийско море. По този начин „Газпром” иска да уреди спора за 760 млн. евро и да заздрави връзките си с Италия, заявиха от руското Министерство на енергетиката пред Bloomberg.

Руският газов гигант може да предложи подписването на сделката с италианските си колеги по планираното разширение на „Северен поток” на стойност 10 млрд. евро да стане по време на Международния икономическия форум в Санкт Петербург, който трябва да се състои от 16 до 18 юни т.г. В министерството отбелязаха обаче, че твърде възможно е споразумението да бъде постигнато много преди това.

Италианската страна вече е получила покана от Москва за участие във форума със своя делегация на високо равнище. Международният икономически форум в Санкт Петербург се смята за най-голямото и авторитетно събитие в Русия в сферата на бизнес средите. На него редовно присъстват държавни лидери, представители на мощни компании от цял свят и винаги участие взема Владимир Путин. Често той служи за платформа за сключване на важни сделки, предвиждащи значителни инвестиции. Наред с това форумът дава възможност за полезни политически контакти на високо равнище.

Така например, италианският министър-председател Матео Ренци, който вече даде уверение, че ще присъства на форума, търси пътища да подобри отношенията между Европейския съюз и Русия. След като укрепи връзките си с Германия и Австрия чрез няколко енергийни проекта, включително със споразумение по изграждане на газопровода „Северен поток-2″, сега Москва иска да използва всички възможности, за да съживи сътрудничеството с Италия.

В края на миналата година Saipem подаде жалба срещу „Газпром” заради отказването от изграждане на „Южен поток”. Италианската компания бе предвидена да участва в полагането на тръбата по дъното на Черно море. Проектът, чиято първоначална идея бе доставка на газ до Централна и Източна Европа, включително Италия, бе отложен заради противопоставяне от страна на ЕС, а след това и влошилите се отношения с Турция заради Сирия.

Без да навлиза в детайли, шефът на „Газпром” Алексей Милер неотдавна заяви, че руската компания може да подпише ново споразумение с Eni, компанията с най-голям дял в Saipem, на форума в Санкт Петербург. „Италианската тема” ще бъде силна на събитието, заяви говорителят на „Газпром” Сергей Куприянов.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 19.04.2016, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: